Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor Ulla tror på ökad jämställdhet

Ulla Lundström är just nu Sundsvalls enda kvinnliga professor fullt ut. Hon är inte bekymrad för att hon inte ska få sällskap. — Vänta bara, de kommer, säger hon tryggt.

Annons
Ulla Lundströms verksamhetsfält är skogen.
Som forskare i markkemi med analytisk inriktning har hon undersökt svampars fabulösa förmåga att försörja träd med mineralämnen och därmed göra dem mindre känsliga för försurning. Hon har också upptäckt mindre goda verkningar av att återföra aska till skogsmark och har kastat in en fackla i debatten om askning och kalkning av skog.
Tanken på en professorsstol fanns kanske i bakhuvudet när hon 1977 tog steget från chefstjänsten vid kommunens laboratorium för vatten, livsmedel och miljö och började doktorera.
Men den var aldrig uttalad. För mig var det engagemanget som drev: att få göra det här, ringa in frågorna, förstå processer och samband. Arbete i den egna gruppen med forskare och doktorander är spännande och stimulerande. Om man har en problemställning kan man ta kontakt med någon ute i världen som sysslar med liknande frågor, och det leder ofta till samarbete.
Men visst är det roligt att få uppskattning också, säger hon och syftar på professuren.
1985 blev hon doktor. 15 år tog det sedan till professorsvärdigheten, och mycket arbete var det. Men Ulla Lundström tror inte att det är därför kvinnor tvekar. Inte heller tror hon att familjelivet är orsaken: själv har hon fostrat fyra barn och betonar att det bästa av allt är att vara med barnen. Men har man intresset kan man organisera sin börda och lämna städningen därhän ibland.
Hindren, tror hon, är gamla idéer om hur saker ska vara. Hon jämför med middagsbjudningen, där mannen skålar, välkomnar och tackar, medan hustrun servar med mat och disk.
Det gäller att bryta mönstren. Inte tänka Nej, det går inte utan Ja tack. Ta de chanser man får. Jag har aldrig känt mig hindrad av att jag är kvinna. Snarare kanske man prioriteras.
Men stöd hemifrån är viktigt.
Min man har också arbetat mycket. Men mentalt har han varit ett jättestöd. Praktisk avlastning är bra, men den psykiska delen är ännu viktigare. Barnens inställning spelar också roll. De har stöttat och tagit eget ansvar där det har behövts, och jag tror inte det har skadat dem.
Jag är övertygad om att skillnaderna kommer att jämnas ut och att det inte dröjer länge. Kanske blir det till och med övervägande kvinnor, säger Ulla Lundström.
Och tillägger att visst kan man vara lycklig utan att vara professor. Men för henne är det rätt.

Mer läsning

Annons