Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt öppna Galtens skärgård

Landhöjningen ställer till med problem i Skatan.
Det blir allt svårare för båtar att ta sig in och ut i viken.
Nu vill Galtholmens samfällighet se till att Skatan och Björn inte försvinner från sjökorten.

Annons
Längs hela norrlandskusten höjs fastlandet med cirka en centimeter per år, vilket gör att man har samma problem i Skatan som i Höga kusten.
När det har varit som värst har jag inte kunnat backa ut med båten, säger Göran Sahlin, som bor på Skatan och är ordförande i hamnföreningen.
Förutom att det ställer till problem för de boende i området så riskerar också turistnäringen att gå på grund. Många båtburna semesterfirare besöker Skatan och Björn och för seglare tar det cirka två timmar att avvika från den normala rutten ute i havet in till viken. Seglare har påpekat att det är viktigt att det finns faciliteter som dusch, toalett och affär i området för att sjöfararna ska vilja ta den extra tiden.
Det tycker vi att vi lyckas ganska bra med nu, med bland annat kaféet och rökeriet. Nu är det viktigt att vi ordnar med infrastrukturen så att det är lätt att ta sig in hit också. Om besökarna oroar sig för att grundstöta på vägen in stryks Skatan bort från sjökorten, säger Göran Sahlin.
Samfälligheten planerar fyra projekt. Det första är Sjöboviken, där det i huvudsak måste muddras. I inloppet måste det både muddras och flyttas sten. Järnsundet måste breddas och grävas ur, i Björkvikssundet måste en ny kanal grävas och en bro skulle behövas.
Det är ett stort projekt. Bara i Sjöboviken räknar vi med att måsta ta bort 40 000 kubikmeter gegga. Sammanlagt räknar vi med att det kommer att kosta cirka fem miljoner kronor, säger Göran Sahlin.
Samfälligheten hoppas kunna finansiera projektet med Eu-bidrag. Om alla boende i området är med på planerna ser Göran Sahlin och Ingeli Gagner, boende på Skatan och professionell projektledare, inga hinder för att planerna ska gå att genomföra. I de regionala miljömålen står det speciellt skrivet om fiskelägens vikt för turism och marknadsföring av länet.
Vi vet inte hur kommunen och andra offentliga verksamheter ser på det här, men det stämmer väl överens med Västernorrlands miljömål och länsvision, säger Ingeli Gagner.

Mer läsning

Annons