Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prolympia växer med Linde

Friskolan Prolympia växer så det knakar. Nya etableringar är på gång i Umeå och Gävle.
Sedan tidigare finns skolor i Sundsvall och Östersund.
Vd för alla Norrlandsskolor blir Kjell Linde, hemmahörande i Sundsvall.

Annons
I Gävle är rekryteringen av personal i full gång och nya lokaler byggs upp inom kort. Skolstart planeras i höst.
I Umeå har det varit svårare att få tag i lokaler, men i förra veckan löste det sig även där. Nu annonseras efter lärare och ett informationsmöte har anordnats för elever. Men det är oklart om skolan i Umeå startar redan till hösten.
Kjell Linde har vetat länge att han skulle bli vd för alla enheter i Norrland.
Det här är en långsiktig satsning. Jag blir kvar i Sundsvall och är fortfarande rektor här. Tillfälligt har den biträdande rektorn mer ansvar för det arbetet som jag sköter i vanliga fall, säger Kjell Linde.
Ägarstrukturen bakom Prolympia är minst sagt krånglig. Friskolan drivs av ett nybildat företag kallat Ulno, ett företag som ägs lika mycket av Ultra Education och Novum kompetens och datautveckling.
Ultra Education står bakom flera av John Bauer-gymnasierna i Sverige. I Norrland drivs John Bauer-gymnasierna av Novum kompetens och datautveckling. I Sundsvall finns även kopplingar mellan gymnasiet John Bauer och grundskolan Prolympia.
Vi samarbetar där det kan vara lämpligt. Till exempel har vi gemensam skolsköterska och kurator, säger Kjell Linde.
I Sundsvall startade Prolympia i lokaler på Tomtegränd i Haga. Skolan har 220 elever från årskurs sex till nio. I höst planeras att 264 elever ska gå i skolan.
Då har vi nått rätt nivå. Vi ska inte växa mer än så, säger Kjell Linde
Prolympia hade vissa problem vid starten förra året. Bland annat anmälde en elev en lärare för misshandel. Dessutom klagade elever på att det inte fanns några böcker vid skolstarten.
Skolverket har utrett saken, men fann i ett beslut i februari ingen anledning att rikta kritik mot skolan. Kommande läsår gör verket en större inspektion av hela Prolympias verksamhet.
Precis som andra friskolor har Prolympia ett vinstkrav på sig ägarna, kravet är fem procents avkastning. Den nivån klaras inte i år i Norrland.
Det har inte varit någon strävan heller. Det kan bli tufft även andra året, men det har ägarna kalkylerat med, säger Kjell Linde.
Sundsvalls kommun bidrar med drygt 14 miljoner kronor till Prolympia varje år.

Mer läsning

Annons