Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Promenadslingan har fått slagsida

/
  • Thage Vesterlunds promenadväg i Skönsberg är ingen vacker syn.
  • Här visar Thage Vesterlund en före detta bänk. Den monterades ned i samband med en grävning som kommunen gjorde men den sattes inte ihop efteråt.
  • Lutande lyktstolpar är inte estetiskt tilltalande och till sist inte så elsäkert heller. Men lutningen är svår att åtgärda enligt ansvariga i Sundsvalls kommun.
  • Thage Vesterlund blir arg när han ser hur illa skött hans promenadslinga är.

När Thage Vesterlund i Skönsberg tar sin vanliga promenad längs stranden mittemot Ortvikenfabriken blir han bara irrriterad. Både lyktstolpar och bänkar lutar betänkligt.

Annons
Thage Vesterlund visar promenadvägen, där 13 av 25 belysningsstolpar lutar mellan 5 och 45 grader.
Jag läste i tidningen att man använde en helikopter för att sätta upp stolpar i slalombacken. Jag missunnar inte slalomåkarna men här behövs ingen helikopter för att räta upp stolparna. Det borde vara lätt och billigt att ordna till det här, säger han.
Thage Vesterlund pekar också på ett dike.
Här borde rensas upp. Som det är nu blir vattnet stående. Och så borde man undersöka varifrån oljan kommer som brukar synas i vattnet.
Längre bort går stigen alldeles intill vattnet.
Här ligger en massa bråte. Varför tas det inte bort någon gång?
Varje år har vi en majbrasa här. Då kommer många besökare utifrån och man skäms för att visa upp det här, säger Thage Vesterlund.
Jan Eriksson är ansvarig för vägavdelningen på Sundsvalls kommun och därmed också för belysningen längs promenadvägen. Han hänvisar till de knappa ekonomiska resurserna när underhållet kommer på tal.
Vi har flera ställen där stolparna lutar. Så länge de inte ramlar är det ingen fara. Jag kan inte säga om vi har inspekterat just de här stolparna. Vi har 24 000 att hålla reda på. Fråga vår belysningsingenjör Anette Berggren. Hon vet säkert, säger han.
Anette Berggren förklarar att marken är så sank att det svårt att få stolparna att stå rakt.
Om de faller så måste de tas bort men folk brukar ju uppskatta att det finns belysning så att de andra får nog stå kvar, säger hon.
Björn Nilsson ansvarar för utemiljön i bland annat parker. Han medger att det aktuella området har varit lite bortglömt. Ibland har det drivits projekt med ungdomar som har skött området. Försök har också gjorts för att aktivera folk i Skönsberg att hjälpa till att sköta om marken.
Slyskogen har avsiktligt sparats för fåglarnas skull.
Att bänkarna står så att de som sitter på dem bara ser himlen, förklarar han, beror på att när kylan kommer på hösten och marken fryser till lyfts bänkarna men på våren går de inte tillbaka till utgångsläget.
Jag ska skicka dit några parkkillar som rättar till bänkarna. Vi ska undersöka diket också, säger Björn Nilsson.

Mer läsning

Annons