Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot polisindragningar

/
  • Han Wiklund arbetar på Sundsvalls kommun och bor i Häljum.– Man kan undra vad de håller på med. Det är klart att våra närpoliser ska vara stationerade på de orter de är nu.

Namnlistor och protestmöte mot neddragningar av närpoliser i Kvissleby, Matfors och Stöde. Ordföranden i Njurunda socialdemokratiska förening, Håkan Byberg, kallar förslaget för en tjänstemannaprodukt skissad av högt uppsatta polischefer.

Annons
Den 23 november skrev ST om att Närpolisområden skrotas efter tio års verksamhet.
Jag reagerar mot att man avlövar närrpolisstationerna. De har skött sitt arbete mycket bra med högre uppklarandetal än Sundsvallpolisen. Det är väl därför man tar resurserna från närpolisern ute i kommunen och skapar ett stort närpolisområde Sundsvall, säger Håkan Byberg.
Det bor 100 000 i kommunen och 24 000 invånare i närpolisområde syd. Nu kan tio poliser bli stationerade i Sundsvall om förslaget går i genom. Beslut tas den 9 december i år.
Smaka på ordet "närpolis", visst tänker man sig poliser nära medborgarna och en ökad trygghet med större säkerhet, säger Håkan Byberg.
Protsetlistor är uppsatta runt om på de orter som blir drabbade av indragningarna. På tisdag hålls ett protestmöte på Folkets hus i Kvissleby där bland annat polismästaren Per Silverliden medverkar.
Det här handlar inte om ekonomi utan om en omfördelning av resurserna. Sundsvall får förstärkning för man inte har klarat upp sina uppgifter. Och man släpper taget om småorterna i kommunen, säger Håkan Byberg.
För några år sedan försvann närpolisområdena Nacksta och Skönsberg. Även då protesterade allmänheten.
Jag känner oro inför framtiden, den trygghet jag känt med mitt boende här i Njurunda den försvinner. Hoppas nu bara
att våra protester hörsammas och de som hittat på de här dumheterna tänker om, säger Håkan Byberg.

Mer läsning

Annons