Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterar mot tanken på att sälja kapellen

/
  • Varvskapellet är en symbol för industrikommunen Timrå. Det vore en kulturhistorisk skymf att sälja det till privatpersoner, anser kyrkopolitikern Hans Johansson.

Hans Johansson, eldsjäl i Föreningen Wifstavarfs Historia, reagerar kraftigt mot kyrkoherde Arne Selanders förslag att sälja bland annat Varvskapellet till privata köpare.
— Kyrkan bör känna sitt kulturhistoriska ansvar för de kapell och kyrkor man har. Om kyrkorådet skulle dela kyrkoherdens uppfattning kommer att överväga om jag ska vara kvar som kyrkopolitiker i Timrå församling, säger Hans Johansson.

Annons
De byggnader som Arne Selander kan tänka sig att församlingen gör sig av med är förutom Varvskapellet, Bergeforsens kapell, Sörberge församlingshem och Johannesgården vid Timrå kyrka.
Det handlar om små, intima lokaler med stark förankring i närområdet. Jag har svårt att tro att de som besöker exempelvis Bergeforsens kapell kommer att åka till Timrå kyrka om kapellet försvinner, säger Hans Johansson.
Han tycker också att det är svårt att beräkna vad de olika lokalerna verkligen kostar församlingen.
För Varvskapellet säger kyrkoherden att det kostar församlingen 200 000 kronor per år i fasta och rörliga kostnader. Men byggnaden värms ju inte vintertid, förbrukningen av vatten inskränker sig till det vatten som förbrukas på toaletten.
Att sälja kapellet till en privatperson anser Hans Johansson vore en skymf eftersom kapellet blivit något av en kulturhistorisk symbol för industrikommunen Timrå.
Om man avhänder sig lokalerna kan jag inte se någon möjlighet till utveckling av verksamheten i församlingen, snarare en avveckling.
Om förslaget hamnar på kyrkorådets bord avser Hans Johansson att motsätta sig det med all den kraft han mäktar.
I slutänden, om det går så långt, tänker han överväga att lämna det kyrkopolitiska arbetet i Timrå. Han är idag ledamot av kyrkorådet och ordförande i Timrå kyrkofullmäktige.

Mer läsning

Annons