Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddaren i nöden under strid

/
  • I lägret där fältköket står ska det lagas mat och diskas, morgon som kväll.
  • Ingemar Lönn försvarsutbildare och Sven-Olof Olofsson bataljonskvartersmästare ser till att det finns varmvatten till disken.
  • Camilla Öman från Kalix diskar kastullen som tar 35 liter.
  • Arne Johansson från Timrå diskar efter lunchen.
  • Emelie Olofsson från Sollefteå och Camilla Öman från Kalix testar att baka en sockerkaka med ånga.
  • Jack Rönström, Matfors och Per Carlsson, Ljungaverk går utbildningen och är snart färdiga fältkockar.
  • Det experimenteras för fullt. Nu ska det bli sockerkaka.

60 liter gröt till frukost, 65 liter korvstroganoff till lunch, 50 kilo köttbullar till middag – och 30 liter kaffe.
Så kan en dag se ut för en kock ute på fältet och nu utbildas det nya kockar i Matfors.

Annons

Det spelar ingen större roll vad man gör – alla blir hungriga och behöver mat.

Att planera och servera tre måltider om dagen till soldaterna är en stor uppgift för fältkockarna.

– Får vi inte mat så fungerar vi inte och det är ganska hårda krav på våra kockar, säger Sven-Olof Olofsson, bataljonskvartersmästare i Medelpads bataljon.

Därför utbildar Hemvärnet just nu fler matlagare i Matfors. I utbildningen ingår måltidsplanering, näringslära och livsmedelshygien.

– Vi gör aldrig halvfabrikat när vi utbildar – de ska lära sig allt från grunden, berättar Sven-Olof Olofsson

Varje kompani ska ha fem utbildade kockar och kapacitet att servera 300 man.

Det hör inte till ovanligheten att de lagar 200 portioner på ett dygn och då kan maten lagas på fältet vid kokplatsen eller så skickas den färdiglagade maten ut till soldaterna i fält.

Man ångar mycket av maten och köket drivs av vedeldning eller ett dieselaggregat.

– Största biten i utbildningen är hygien – något som är väldigt viktigt i matlagning. Det kan bli stora förödelser om man inte håller reglerna, säger Sven-Olof Olofsson.

Man ska kunna äta all mat med sked och maten kryddas lite extra.

– Det gör vi för att gubbarna ska bli mer törstiga, då tvingas de att dricka mer. Kroppen behöver vätska och vi dricker oftast för lite.

Kockarna märker även att de är populära och uppskattade ute på fältet och får inte soldaterna fläsk med löksås minst en gång per övning, blir det "liv i luckan".

Just nu utbildas fyra personer från Hemvärnet och en från Lottakåren.

– När vi blir kallade ut på övning så är det skarpt läge för oss. Tror inte att soldaterna skulle bli så glada om vi inte hade mat – jag vill inte vara den kocken som skulle tala om det för dem, säger Arne Johansson från Timrå.

– Det är oftast full rulle från klockan fyra på morgonen till tio på kvällen. Först upp på morgonen och sist i säng på kvällen – får man sova ett par timmar så är det bra, berättar Per Carlsson från Ljungaverk.

Mer läsning

Annons