Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådjur rivet i bostadsområde

/

I helgen fann hunden Sappo ett rivet rådjur femtio meter från hemmet på Klockarberget.
– Det är obehagligt när det är så nära inpå, säger Eva Skoglund.

Annons
Uppe i skogsdungen femtio meter huset hittades ett rivet rådjur. Runt den döda rådjuret fanns det fullt av lodjursspår så därför drar ordförande i Sundsvalls jaktvårdkrets Stefan Eriksson slutsatsen att det var ett lodjur som fällt rådjuret. Närheten till bostadshus är inget som skrämmer lodjuren.
Det är väldigt vanligt att de befinner sig i närheten av bebyggelse och Njurunda är ett lodjurstätt område, säger Stefan Eriksson.
För Eva Skoglund känns det lite nervöst att veta att lodjuren finns inpå knuten.
Vi har ju både hund och katt och vi vet inte om de går på dem, säger hon.
Enligt Stefan Eriksson så är det inte särskilt vanligt att lodjuren springer och jagar katter men rådjur är däremot deras huvudföda. Det är så att lodjuren följer rådjuren och det finns en grupp uppe på Klockarberget så därför är förmodligen lodjuret där, menar han.
För Eva Skoglunds del är det självklart att det ska finnas vilda djur även om hon inte tycker om att ha dem ända in på husknuten. Att det är något i närheten märks också på den sjuåriga samojedhunden Sappo.
Han har varit både orolig, skällig och morrig, säger hon.
Det var också Sappo som hittade det döda rådjuret. Han kom ner och bar på hår i munnen vilket gjorde att de fann det slagna djuret som lodjuret har kalasat på under ett par dagar nu.
Vi såg att det kommit flera färska spår i samma område, säger Eva Skoglund.
Men i går tog kalaset slut för då såg Stefan Eriksson till att kadavret transporterades bort från platsen.

Mer läsning

Annons