Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raketförsäljning som skjuter i höjden

/

Dagarna före Nyårsafton så köps det raketer och fyrverkier för hundratals kronor. Och även om en del butiker har valt att sluta sälja av hänsyn till djuren, så fortsätter försäljningen att skjuta i höjden för vissa återförsäljare.

Annons

En rundringning som Dagbladet har gjort visar att årets försäljning är ungefär som förra årets. Ett undantag är Papperskungen i Timrå.

– Fram till i går så har vi dubblat vår försäljning mot i fjol. De här tre dagarna har vi aldrig varit med om liknande, säger timråföretagets ägare Roger Henriksson.

De har i år också satsat hårt på marknadsföring, via radiokanaler och reklamblad bland annat.

– Ingen är i närheten av vårt sortiment och mängd.

Företaget ökar försäljningen för fjärde året i rad och tror inte att den ökat på grund av att andra stora varuhuskedjor slutat att sälja fyrverkerier.

– Nej, det tror jag inte, utan det är vår marknadsföring och vårt sortiment som ligger bakom, säger Roger Henriksson.

Redan för sex år sedan slutade ICA Maxi i Birsta slutade sälja fyrverkerier och var då bland de första ICA Maxi-butiker i landet som tog det steget.

– Vi fattade beslutet 2008 att vi inte ville ta ansvar för det som kan hända med raketer, säger handlare Tomas Emanuelz.

Själv köper han heller aldrig raketer.

– Det skulle bli konstigt om jag slutar sälja raketer för djurens skull och så går jag och köper själv någon annanstans, säger han.

Jim Bylund, varuhuschef för City Gross i Bydalen berättar att hela varuhuskedjan i år har tagit beslut om att inte sälja fyrverkerier.

– Vi har sålt en hel del fyrverkerier tidigare år men det är en varugrupp som vi kan avstå från att sälja med tanke på människor och djur.

Någon större förändring av antalet sålda nyårsraketer ser man inte på Happy Homes/Golvettan i Nacksta.

– Det har gått ganska bra, ungefär som i fjol. Det är bara andra året som vi har sålt fyrverkerier, vi är ganska nya på det här, berättar Henrik Storm, butiksansvarig.

– Fyrverkeritårtor och raketer köper folk mest.

Har det påverkat er att andra ställen sluta sälja?

– Nej jag har inte märkt av någon ökning på grund av att flera slutat sålt, säger Henrik Storm.

Bäst försäljning har Matfors färg/Colorama på själva nyårsafton.

– Det har blivit mindre genom åren, men det går ungefär som förra året, säger Patrik Rönström, butiksägare.

Men försäljningen har minskat?

– O ja, det har den gjort för vår del i alla fall, sedan vet jag inte hur det är på den totala försäljningen, säger han.

Varför är det så tror du?

– Det är inte lika attraktivt för ungdomarna att skjuta upp raketer längre. När jag växte upp var det var jättekul att få smälla raketer runt nyår, i dag är det svårt att locka ut barn och ungdomar att titta på något som knastrar, de sitter inne med sina plattor och telefoner och tittar på Youtube.

– Det är synd om djur det säger jag inget om men det här är en gång om året. Det är klart att jag vurmar för den här traditionen eftersom jag säljer fyrverkerier, menar Patrik Rönström och önskar Gott Nytt år.

Mer läsning

Annons