Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ramadan - en månad av fest och saknad

/
  • Imam Chaher Dirawi håller bön på arabiska. Men nu i veckan, lagom till Ramadan, börjar man också att ge en sammanfattning av ceremonin på svenska, det enda språk som alla muslimer i Sundsvall har gemensamt.
  • Vad man äter när fastan bryts på kvällen beror på var man kommer ifrån. De som kommer från Mellanöstern äter kanske något sött. Afrikanerna väljer gärna en soppa. Och dadlar ger snabbt energi till kroppen.
  • Nu inleds fastemånaden för världens alla muslimer. När den är slut den 4 november väntar lönen: en stor fest med god mat, sötsaker och presenter.
  • Många kom för att fira fredagsbön innan Ramadan. Fastemånaden är helig, en av islams grundpelare och en tid för att öva karaktär och självbehärskning.
  • Sista fredagsbönen innan årets Ramadan. Under fastemånaden hålls moskén öppen varje kväll för bön, fika och samtal.
  • Till och med i hallen höll besökarna till fredagsbönen till.
  • Den lokal som Sundsvalls muslimer använder som moské är ljus och rymlig. Där finns också möjligheter att tvätta sig rituellt innan bön, ett samlingsrum för studiegrupper och ett kök för fika.

I dag - eller kanske i morgon - börjar Ramadan, den muslimska fastemånaden. Den handlar om fasta men också om fest. Om tålamod och självbehärskning, gåvor och vänskap. Här i Sundsvall rör den också saknaden efter dem därhemma, de som man firade med förr men nu är långt ifrån.

Annons
Det är fredagsbön i den lilla lokal som Islamiska kulturcentret i Sundsvall använder som moské. Genom fönstren mot öster silar ljuset in på djupröda draperier och rödmönstrade mattor.
Folk droppar in lite då och då, tar av skorna och slår sig ner på golvet; böjer sig ibland fram och vidrör golvet med pannan. Imam Chaher Dirawis mjuka tenor böljar i tal och sång, då och då svarad av en trevande kör.
Orden \"Allah\" och \"Muhammed\" är de enda ett svenskt öra snappar upp. Men nästa vecka börjar man ge sammanfattningar av bönerna på svenska - det språk som förenar de människor med 15-16 olika hemländer som kommer hit.
Det är sista fredagsbönen innan Ramadan. Under året i övrigt är moskén bara öppen när någon aktivitet pågår, som fredagsbön, språkundervisning eller kvinnoträffar. Men under Ramadan står dörren öppen varje kväll efter att de fastande ätit sin välförtjänta middag.
Man vill träffas här, be, dricka kaffe och umgås, säger Mohamad Ismail.
Själv tar han semester under senare delen av Ramadan för att riktigt hinna med att gå i moskén.
Annars är grundtanken att man ska arbeta som vanligt men under dagtid avstå från mat, dryck och även sex. Att fasta under Ramadan är en av islams grunder, något som varje äkta muslim gör om han/hon inte är barn, åldring, sjuk, gravid/ammande eller på resa.
Det handlar om att rena kropp och själ; att bryta de vanor man haft i elva månader, säger Chaher Dirawi.
Fastan tränar tålamodet. Trots att man är hungrig och lättirriterad ska man bevaka sig själv, så att man inte bråkar, säger Mohamad Ismail.
Ramadan har inslag av både Vänliga Veckan och vår jul. Det är tiden för att träna karaktär och självbehärskning; att tänka lite extra på andra, ringa dem man inte hört av sig till på länge, ge gåvor till fattiga eller till moskén, gottgöra dem man har sårat. Och vid månadens slut väntar en stor fest med godsaker och presenter.
Ramadan är också den mest jämlika månaden. På de fattigas villkor.
De rika ska också fasta, och då får de känna hur det känns att vara hungrig. Kanske blir de då mer generösa, säger Chaher Dirawi.

Koranen kom till
Ramadan var den månad då de första verserna i Koranen kom till. Därför är den helig, och det sägs att under någon av de tio sista dagarna går bönerna direkt upp till Gud.
Ramadan beräknas efter månens rörelser. Eftersom det tar mindre än en kalendermånad för månen att gå ett varv kring jorden infaller fastemånaden allt tidigare under året.
Den nordiska dagen växlar som bekant i längd, och därför följer Sundsvalls muslimer en centralt utgiven kalender för vilka tider de ska fasta i stället för att följa solens upp- och nergång.
Annars skulle det bli illa när Ramadan infaller i juni och juli, säger Mohamad Ismail och skrattar.
När månen kommer i en viss position är det dags och ännu i fredags var det osäkert om årets start skulle ske måndag eller tisdag. Tv och nyheterna fick ge Sundsvalls muslimer vägledning.
Precis som vi gammalsvenskar har starka känslor för julen har varje muslim ett personligt sätt att se på Ramdan.
För mig handlar det mycket om att se bakåt, på vad jag har gjort och vad jag vill göra. Om att be om ursäkt om jag gjort något fel, säger Mohamed Ismail.
Jag har många minnen från mitt gamla hemland, när vi åt och fastade tillsammans, säger Aman Mohamad.
På så vis kan Ramadan vara sorglig också. Den är ett tillfälle för familjerna att samlas och självklart går då tanken som mest till de nära och kära, de som är långt borta nu.
Men muslimerna i Sundsvall försöker kompensera saknaden. De går hem till varandra och äter tillsammans. Som en ny, större familj.

Mer läsning

Annons