Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Randiga huset – ett stöd till familjer i sorg

/
  • Mia Berg är grundare till Randiga huset i Sundsvall:
  • Mia Bergs pappa, Sven-Olof, var bara 35 år när han gick bort.

Nu kan barn och familjer som förlorat en förälder eller ett syskon få stöd i sin sorg.
Randiga huset öppnar i Sundsvall i september.
Mia Berg är initiativtagare till verksamheten.

Annons

Huset är en ideell verksamhet med syftet att ge stöd åt barn och familjer vid dödsfall eller allvarliga sjukdomar. De sörjande får möjligheten att träffa andra med liknande erfarenheter, samtidigt som kunnig personal är på plats. Randiga huset startades i Stockholm för drygt tre år sedan och öppnar nu i Sundsvall. Den 6 september är första mötet i Kraftkällans lokal på Östra Långgatan.

Mia Berg, journalist och författare till boken Dödsviktigt, är en av dem som står bakom Randiga huset i Sundsvall. Hennes pappa dog när hon var sju år gammal.

– Det är väl där mitt engagemang grundar sig. Han älskade att springa, så sprang han ett lopp förkyld. Några hundra meter innan mållinjen föll han ihop. På något sätt känns det dumt att inte använda mina tidiga erfarenheter av döden. Det kanske ger pappas död en mening, det kan komma något gott ur det, säger Mia Berg, som nu blir regionsansvarig för verksamheten.

Randiga Huset är ett samverkansprojekt mellan Landstinget Västernorrland, Sundsvalls kommun, Hospice, Bilda och Frälsningsarmén.

– Familjer i sorg har rätt till hjälp, hittills har det inte funnits något organiserat sätt att få det i Sundsvall, säger Mia Berg.

Till mötesplatsen är familjerna välkomna strax efter dödsfallet, eller några år efter. Familjer som även kommer att förlora någon, till exempel vid svår sjukdom, får också stöd. Fokus är att få de sörjande att börja kommunicera inom familjen och att få dem att inte känna sig ensamma.

– Vi behöver inte sitta och prata om dödsfallet. Det kan vara skönt för barnen att känna sig normala, man kan säga "pappa gillade det här" utan att det blir en sådan stor grej av det, säger Mia Berg.

I Sverige har cirka 63 000 barn under 18 år förlorat en förälder. Årligen dör runt 1000 barn i landet som efterlämnar syskon och vänner.

Mer läsning

Annons