Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt sparka Viskananställd

Hon stämde kriminalvården på 100 000 kronor, och hävdade att hon frysts ut och fått sparken från Viskan för att hon vägrade blunda för brister i medicinhantering och rutiner.
Men tingsrätten anser att anstaltsledningen gjorde rätt, och att hon själv var orsaken till samarbetsproblem i flera år.

Annons
Domen förpliktar dessutom den tidigare anställda att betala nära 80 000 kronor för kriminalvårdens rättegångskostnader.
Kvinnan hade jobbat på Viskan sedan 1978, när hon i fjol blev uppsagd med hänvisning till "samarbetssvårigheter".
Hon kände sig kränkt, och i sin stämning hävdar hon att det egentliga skälet är att hon vid flera tillfällen påtalat allvarliga brister kring hanteringen av narkotikaklassade mediciner och annat. Hennes rapporter till internrevisionen har vid flera tillfällen resulterat i allvarlig kritik mot anstaltsledningen. Enligt henne var det därför utfrysningen började, och uppsägningen är ett straff för att hon vägrar låta kritiken tystna.
Flera arbetskamrater vittnade också till hennes fördel, men kriminalvårdsstyrelsen menar att flera andra på Viskan berättat om stora samarbetsproblem.
Enligt ledningen har de under en lång följd av år försökt lösa problemen och genomfört flera omorganisationer för att minska slitningarna. Hon har i flera år varit informerad om att anstaltsledningen anser att hon har samarbetssvårigheter, och en utredning för två år sedan pekade ut henne som orsaken till vantrivseln.
Tingsrätten går helt på arbetsgivarens linje, och menar att ledningen har gjort vad som kan krävas av dem för att rätta till problemen. Därmed ogillas den uppsagda kvinnans krav på kränkningsersättning.
Hon har nu tre veckor på sig att överklaga till Arbetsdomstolen.

Mer läsning

Annons