Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång mot misstänkt barnmisshandlare

/
  • Åklagaren Daniel Brodén menar att våldet mot de två tonårsdöttrarna har sina rötter i en hederskultur. En kultur där kvinnorna ska underordna sig männens beslut.
  • I går inleddes rättegången mot den 40-årige man som är åtalad för grov fridskränkning. Mannen förnekar brottet och säger att döttrarna vill hämnas med sin polisanmälan.

De två flickorna, 15 och 16 år gamla, ville leva som vanliga svenska tonåringar. Då hotade pappan med att de skulle dödas i deras tidigare hemland.

I går började rättegången mot pappan som är åtalad för grov fridskränkning.

Annons

Bara den yngre dottern kunde förhöras med videolänk från en annan ort i Sverige under den första rättegångsdagen. Den äldre hade rymt från deras gemensamma fosterhem några dagar tidigare men har nu kommit tillbaka.

– Pappa har slagit mig. Men bara en gång, säger hon.

Åklagaren Daniel Brodén har en annan berättelse nedskriven från de förhör som hållits med flickorna.

– Familjen lever enligt ett hederskulturmönster. Det är mannen som bestämmer över familjen. Kvinnans roll är att se till det barnen berättar inte går utanför familjekretsen. Annars är det hon som får skulden för att äventyra familjens heder, säger åklagaren.

På andra sidan om bordet i rättegångssalen sitter den åtalade pappan tillsammans med en tolk och försvararen advokat Pelle Svensson. Han menar att pappan aldrig hotat och misshandlat sina barn. Flickornas polisanmälan är en hämnd för att pappan inte har råd att köpa mobiltelefoner och kläder.

Förra hösten kulminerade händelserna på familjens dåvarande bostadsort. När den yngre flickan lånade pappans dator fick han ett vredesutbrott. Han slog henne i ansiktet och fortsatte misshandel när hon låg på golvet. Hon lyckades fly till en granne och fick hjälp att ringa SOS-alarm.

Samma dag placerades de två flickorna med stöd av socialtjänsten i fosterhem. Där berättade de att fadern hotat att döda dem. Han ville också gifta bort den äldre av flickorna med en man i deras tidigare hemland.

Pappan förnekar alla anklagelser och vill att flickorna ska vittna inför honom i rättsalen.

Men när bilden från videolänken på pappan når den 15-åriga flickan som befinner sig många mil från rättsalen i Sundsvall, blir hon livrädd och avbryter förhöret.

Tidigare har hon förnekat det mesta av den förut angivna misshandeln både på sig själv och sin storasyster. När hennes målsägarbiträde advokat Susanne Ullén frågar om hon är rädd vill hon inte svara. Enligt förhöret har fadern hotat med att straffa hustrun och de andra barnen om de berättar om vad som hänt. Rättegången fortsätter på onsdag med bland annat flera vittnesförhör.

Mer läsning

Annons