Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättsligt sökande efter konst

/
  • Frågan om Michèle Lindström ska tvingas lämna ifrån sig allt material hon sammanställt om sin makes konst lyftes i tingsrätten.

Har Michèle Lindström en förteckning av Bengt Lindströms konst?
Har den upprättats före eller efter konstnärens död?
Och vem har rätt till den i så fall?
Hon eller dödsboet.

Annons

Sju år efter Bengt Lindströms död pågår flera rättegångar mellan delägarna i dödsboet, barnen Marianna och Alexandre och Bengts hustru Michèle Lindström.

Det är Bengt Lindströms barn som genom sin advokat driver frågan om Michèle Lindström har en förteckning som fanns upprättad 2004 kvar i sin ägo.

Michèle Lindström gick på onsdagen ed på att hon lämnat originalet till Bengt Lindströms förvaltare 2004 och att hon bara hade delar av den kvar. Men att hon efter Bengt Lindströms död försökt upprätta en förteckning av de verk som finns kvar och kommit fram till att det rör sig om 777 oljor.

Patrik Adersteg hävdade att boutredningsmannen hade rätt att få ta del av de förteckningar som finns och att förteckningar som är upprättade efter Bengt Lindströms död grundar sig på den första förteckningen.

Att förhandlingarna kan pågå efter att fem inventeringar genomförts efter konstnärens död är svårt att förstå.

Advokat Pär Larsson som företräder Michèle Lindström menade att kravet var orimligt.

– Det skulle innebära att allt som rör sig i Michèle Lindströms huvud och som hon satt på pränt efter Bengt Lindströms död skulle hon lämna ifrån sig till dödsboet.

Han avslutade med konstaterandet att det rör sig om en synnerligen egendomlig utredning som kärandesidan har gjort.

Bengt Sörman, boutredningsmannen, fick också vittna under ed. Tidigare har Bengt Sörman uppgett att han inte fått ta del av några förteckningar från Michèle Lindström. Nu framkom det att han hade fått ta del av flera listor. En från 2010 hade han själv med sig.

Sammanträdet i tingsrätten avslutades med att parterna inte tyckte att den andra parten gjort sig förtjänt av sitt arvode. Inställningen grundar sig på att ersättningarna ska utbetalas av dödsboet. Frågan avgörs av rätten.

Läs också: Exekutiv auktion urartade

Mer läsning

Annons