Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättspsyk JO-anmält på fyra punkter

/
  • Rättspsyk har anmälts till JO för att flera felaktigheter ska ha begåtts,

Olaglig bältesläggning. Personal som stjäl mat. Tillsägelser om att inte kontakta media. Felaktigt bemötande av anhöriga.
Det är vad rättspsykiatriska regionkliniken nu har anmälts för till JO.

Annons

Den olagliga avskiljningen och bältesläggningen rör en kvinna som vid ett 30-tal tillfällen, under de två månader hon var på kliniken, blivit lagd i bälte på sitt rum utan att personal funnits kvar i rummet och övervakat henne, trots att det är lag på det.

– Det var bara när jourläkare från sjukhuset dök upp som personal gick in där, när läkaren hade gått gick personalen ut därifrån igen, säger patienten som gjort anmälan.

Personalen har till de intagna sagt att kliniken har dispens, och därför behöver ingen vara hos en bältad patient. Men någon sådan dispens ska inte ha utfärdats.

Sedan dyker frågan upp om att personalen tar patienternas mat igen, åtminstone på två av de fyra avdelningarna på kliniken i Nacksta.

Något som flera patienter har råkat ut för är att de blivit ombedda av personal att inte ha kontakt med media och fått höra att det inte gagnar deras vård och att de kan drabbas av konsekvenser om de ändå tar kontakt med tv eller tidningar.

Den sista punkten rör att en anhörig blivit illa behandlad av personalen. När det framkom i media hade personalen bara skrattat, något som gjorde att patienten kände sig mycket kränkt.

Läs här: Ytterligare anmälan.

Mer läsning

Annons