Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättspsykpatient rymde - återvände självmant

/
  • Poliserna får information av personal på rättspsyk om hur rymningen gick till.
  • En polispatrull kör ut genom grindarna till rättspsyk för att hjälpa sina kolleger att hitta rätt på rymmaren. Vad de inte vet i det läget är att det gått drygt en timme sedan avvikandet.
  • Poliserna får information av personal på rättspsyk om hur rymningen gick till.

I går var det dags för ännu en rymning från rättspsyk i Nacksta. En 25-årig patient lyckades springa ifrån två vårdare och försvinna ut i terrängen. Elva timmar senare kom han självmant tillbaka till kliniken, och ville ha mat.

Annons
Rymningen inträffade strax efter klockan tio, men det dröjde över en timme innan polisen fick veta något.
Patienten var ute på morgonpromenad på anstaltsområdet tillsammans med två vårdare. När de skulle återvända in till avdelning 93 vände 25-åringen och sprang mot skogen.
Enligt anstaltsledningen falerade rutinerna och i stället för att larma polisen gav sig vårdarna ut på egen jakt efter rymlingen. Först när det gått drygt en timme kontaktades polisen.
Flera patruller ryckte ut med blåljus i tron att rymningen precis ägt rum. Bilar for upp till klinikområdet för att ta reda på omständigheterna kring avvikandet och påbörja spårning med hund. En patrull åkte till en närliggande adress där en släkting till mannen bor, medan en annan åkte runt i närområdet och spanade.
Hundpatrullen fick upp ett spår som ledde ner mot Bergsgatan och vidare mot Nackstavägen. Där tappade hunden vittring.
Poliserna blev påtagligt irriterade när de insåg att rymningen skett för drygt en timme sedan. Jakten på rymmaren ändrade karaktär och bilarna sökte sig in mot centrala stan. Navet och tågstationen blev genomsökta, varpå en patrull kollade av E4 söderut ifall mannen fått för sig att lifta. Sökandet fortsatte sedan i förminskad takt.
Enligt vakthavande polisbefäl Henrei Max är tidsaspekten mycket viktig för polisen vid rymningar.
Om vi får vetskap om en rymning direkt efter att den inträffat blir det ett mycket mindre område att genomsöka. På en timme hinner man till Hudiksvall. För hundarna är det bättre ju färskare spår det finns. Om fler människor rör sig längs rymmarens väg försämras hundens förutsättning att lyckas, säger han.
Vid niotiden igår kväll kom rymlingen tillbaka till kliniken. Han var hungrig efter den utflykt han gjort. Turen gick till Hudiksvall. Med tåg.
Han får stanna på intaget nu och få mat och tas om hand på bästa sätt, sa Erik Söderberg.

Mer läsning

Annons