Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättspsyksläkare nekar till tjänstefel

/

Efter fem och ett halvt år stod dåvarande överläkaren på rättspsyk inför rätten åtalad för tjänstefel i samband med att en pedofil fick ha en lägenhet i Sundsbruk där han begick nya brott.

Annons

Vid ett flertal tillfällen påpekade överläkaren att det var väldigt, väldigt obehagligt för honom att bli utsatt för rättegången.

– Jag mår inte bra av att åka till Sundsvall och ta del av detta.

En annan som inte mådde bra, men som vittnade, var mamman till den lilla flicka som blev utsatt för pedofilen för snart sex år sedan. De flyttade sedan från Sundsvall.

Men överläkaren ansåg inte att något allvarligt inträffat under de permissioner han varit med och beviljat för patienten.

– Det är synd att han hann begå nya brott, tack och lov att det inte blev värre, var hans kommentar.

Överläkaren ansåg inte att han behövde ta hänsyn till klinikens riskbedömningsteams slutsatser inför förhandlingar om permissioner i rätten. Han anser sig som specialist på området och klarar snabbt av det själv.

I teamets riskbedömning framgick att patienten hade en hög dynamisk återfallsrisk och att vårdplanen inte följdes. Det framkom inte när förhandlingar hölls i länsrätten om utökade permissioner i februari 2009.

När det dessutom stred mot vårdplanen gjorde länsrätten ett formellt fel eftersom de då inte får bevilja permissionen. Men det är oklart om vårdplanens innehåll framkom vid förhandlingen.

Enligt överläkaren var det vid rättegången han första gången fick höra talas om lägenheten som personal på kliniken hjälpt patienten att ordna i november året innan. Där han etablerade kontakten med den lilla flickan.

Överläkaren ställde pedofilen inför valet mellan att behålla lägenheten eller behålla permissionerna. Patienten valde permissionerna. Men uppsägningstiden var på tre månader och den intagne hade tillgång till bostaden till den sista maj.

I slutpläderingen yrkade åklagaren på bötesstraff för tjänstefel. Överläkaren arbetar sedan i fjol inom psykiatrin i Köpenhamn och hans advokat hävdade att dansk lön inte kan ligga till grund för dagsböter i Sverige. Senast han deklarerade här var 2012 då han hade en inkomst på 936 000 kronor.

Mer läsning

Annons