Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättspsyksläkaren frikänd

/
  • Rättspsykiatriska kliniken i Nacksta där överläkaren arbetade.

Den överläkare på rättspsyk, som inte hindrade en pedofil från möjligheten att fortsätta träffa en liten flicka, frikänns av tingsrätten från anklagelserna om tjänstefel.

Annons

Åklagaren hade grundat åtalet dels på att överläkaren åsidosatt sina uppgifter när det gällde ansökan om permission för pedofilen. Dels för att ansökan stred mot behandlingsplanen och att länsrätten inte fick tillräckligt med information. Samt för att patienten fick fortsätta sina permissioner.

Det är nu nästan sex år sedan överläkaren lät pedofilen välja mellan att behålla sin lägenhet eller behålla permissioner. Mannen valde det senare alternativet. Fast han hade ändå tillgång till lägenheten i drygt tre månader under uppsägningstiden. Rätten gjorde dock ingen bedömning i den frågan.

Överläkaren berättade under rättegången att han haft tillgång till den riskbedömning som fanns om patienten, men att han inte tagit del av den eftersom han själv kunde upprätta en sådan "i huvudet".

Tingsrätten påpekar att det var klandervärt av överläkaren att inte ta del av den informationen, men inte så allvarligt att det rör sig om tjänstefel.

Rättens sammanfattande bedömning är att det går att ifrågasätta överläkarens utförande av sin uppgift i vissa delar. Men det är inte ställt utom rimligt tvivel att han har gjort sig skyldig till tjänstefel och därför frikänns han.

Patienten har vårdats på rättspsykiatriska regionkliniken sedan är 2000. 2008 beviljades han permissioner, bland annat tio timmar i månaden till en vän. En person dömd för samma typ av brott och som hade en lägenhet. Tanken var att de skulle stötta varandra.

I samma område skaffade sig pedofilen en lägenhet och det var där han fick kontakt med en flicka som han bland annat tog bilder på. När historien uppdagades påträffades stora mängder barnpornografiskt material hos männen.

Läs mer: Rättegången mot rättspsyksläkaren.

Läs mer: Visste om lägenheten.

Läs mer: Lockade barn med godis.

Mer läsning

Annons