Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reflexer är färskvara - kolla och rädda liv

/
  • Utan reflexer är risken att bli påkörd inne i stadstrafik större. Trots gatubelysning blir de gående mindre synliga. Använd reflex för att synas.


Hösten är som mörkast just nu innan snön fallit. Det innebär dålig sikt i trafiken och ökad risk för olyckor. Att använda bra reflexer är ett enkelt sätt som kan hjälpa både fotgängare och andra trafikanter minska skaderisken.

Annons

40 procent av alla trafikolyckor som gående är inblandade i sker i mörker, detta trots att det är färre som är ute i trafiken då. Risken är tre gånger större att bli påkörd i mörker och skymning än på dagen. Och det är inte ute på landsvägen som det flesta olyckorna sker utan det är i staden som gångare och cyklister oftast drabbas. De flesta mörkerolyckorna sker också på platser i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. En fungerande gatubelysning gör i bästa fall att du själv kan se var du går men innebär inte att du själv syns för andra trafikanter.

– Det gäller att synas i trafiken. Vi vet att bilister har svårt att se gående och cyklister i stadsmiljö. Om man bär reflexer är chansen att upptäckas mycket större, säger Madeleine Blom, projektledare på Sundsvalls Kommuns gatuavdelning.

I en upplyst stadsmiljö blir kontrasterna sämre och oskyddade fotgängare blir svårare att upptäcka. Med reflexer kan man upptäckas på upptill 125 meters håll, om bilen använder halvljus. En sträcka som minskar betydligt om man inte bär reflexer. En gående i mörka kläder syns inte förrän bilen är så nära som på 20-30 meters håll.

– Reflexer är färskvara så byt gärna ut dina gamla reflexer varje år. Under höstlovet delade kommunen ut reflexer till både barn och vuxna vilket var mycket uppskattat. Alla som rör sig i trafiken behöver synas bättre, inte minst cyklister som tar sig fram snabbt.

Våta vägbanor som är vanligt under hösten gör också att hela trafikmiljön blir mörkare. Bromssträckan blir längre och Trafikverket rekommenderar att gående även tar med sig en bra ficklampa för syns skull. Det är särskilt viktigt ute på landsvägar där större och tung trafik rör sig. Madeleine Holm förklarar:

– Alla bör ha reflexer på sig. Jag har hund så hon använder en reflexväst när vi är ute på promenad. Överlag finns det många nya spännande produkter, även för cyklar och barnvagnar. Det viktiga för allas säkerhet är att komma ihåg att ta på sig reflexen. Det kan rädda liv.

Mer läsning