Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regelverket/fakta

Annons
Den som sjukskrivs får sjukpenning. Man får 80 procent av sin inkomst upp till en årslön på 295 500 kronor.
Under en sjukskrivningsperiod får man behålla sitt jobb.
Efter ett år görs en omprövning. Den som inte kan återvända till arbete eller gå vidare till rehabilitering får sjukersättning i stället eller blir "sjukpensionär".
Det finns tre varianter på sjukersättningen. Den "tyngsta" varianten är att få sjukersättning tills vidare - då förlorar man sin anställning och blir "sjukpensionär".
Den andra varianten är aktivitetsersättning och betalas ut till personer upp till 29 års ålder.
Man kan även få en tidsbegränsad sjukersättning och då får man även behålla sitt jobb.
Beslut om sjukersättning tas av försäkringskassans sociala nämnd.
Vill man överklaga går man vidare till länsrätten. Nästa steg är att söka prövningstillstånd hos kammarrätten, som enbart tar sig an prejudicerande fall. Slutinstans är regeringsrätten.
Den som har fått sjukersättning tills vidare och med tiden mår så bra att hon eller han vill börja arbeta igen går det bra.
Det är bara att ringa till oss och säga att man börjar jobba i morgon om så är. Vill man jobba 25 procent till att börja med går det bra och man kan få arbetsträna upp till två år om det är ett alternativ, säger Arne Nenzén, produktionschef för Försäkringskassan i Härnösand/Timrå.
Ersättningsnivån för sjukersättningar grundas på en "antagandeinkomst" och den är i allmänhet betydligt lägre än sjukpenningen för en vanlig löntagare.
Arne Nenzén har full förståelse för alla som är förtvivlade över de låga ersättningarna.
Men det ingår inte i vårt uppdrag att göra en individuell ekonomisk prövning av varje ärende. Hela det här systemet är strikt reglerat i lag och vår uppgift är att se till att lagen efterlevs. Om ersättningsnivåerna ska höjas måste man gå den politiska vägen. Den som inte klarar sig på ersättningen kan få bostadsbidrag eller gå till socialtjänsten för att få stöd.
Att försäkringskassan skulle ha ett intresse av att "sjukpensionera" så många som möjligt för att få ner sjukskrivningstalen och de stora utgifterna som följer med det förnekar han bestämt.
Att vi får fler sjukpensionärer hänger ihop med att antalet långtidssjukskrivna har ökat så kraftigt.

I Sundsvalls kommun har sjukskrivningstider på över ett år ökat. Så här ser det ut:
ÅrAntal
2000657
2001941
20021229
20031822
20041910

I februari 2004 var 3 379 personer i kommunen sjukskrivna i Sundsvalls kommun.
I februari 2003 (de senaste uppgifterna) hade 5 056 sjukersättning, eller var "sjukpensionärer".
Mer läsning

Annons