Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Regeringen har lurat 30 000"

/
  • Tommy Jansson och administratören Marie-Louise Rosendahl jobbar på kooperativet Team Heffners. Nu är framtiden osäker för det sociala företaget.

Framtiden för Fas 3 är osäker.
Bristen på besked upprör.
– Jag tycker att regeringen har lurat 30 000 människor, säger Tommy Jansson, ordförande i Team Heffners.

Annons

Innan valet var budskapet att de företag som sysselsätter personer i Fas 3 skulle se sig om efter annan verksamhet. De 36 000 personer som finns i den verksamheten skulle erbjudas välfärdsjobb med full lön.

Men efter valet har regeringen varit otydlig om vad som egentligen ska ske, enligt Tommy Jansson.

– Vi har fortfarande inte fått besked, säger han.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ska föra samtal med de sociala företagen. Som Tommy Jansson tolkar det så kan regeringen ha kommit fram till att det blir för dyrt att ersätta Fas 3 med välfärdsjobb.

– Pengarna kanske bara räcker till 6 000 personer och i så fall anser jag att de inför valet har lurat 30 000 personer, säger Tommy Jansson.

Han har skrivit ett öppet brev till Ylva Johansson och till socialdemokraten Raimo Pärssinen, ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Där kräver han besked om vad som gäller framöver.

Team Heffners, där Tommy Jansson är ordförande, är ett kooperativt företag med kontorslokaler i Skönsbergs Folkets hus. Kooperativet har ett tiotal anställda som utför hushållsnära tjänster. Dessutom sysselsätter man fyra personer som befinner sig i Fas 3. För det får kooperativet en ersättning från Arbetsförmedlingen.

– De fyra personer som är i Fas 3 är till största delen inne på kontoret men ibland följer de med ut och jobbar. Då växlar vi också upp så att de får en vanlig lön, säger Tommy Jansson.

Men att de ofta är inne gör att företaget behöver den kontorsyta som finns i Folkets hus. Blir det ingen fortsättning är lokalerna för dyra.

– Vi har börjat titta på andra alternativ men att inte regeringen kan bestämma sig gör det svårt för oss att planera för framtiden.

– Vår verksamhet står inte och faller med det här men vi kan bli tvungna att flytta. Något som i sin tur slår mot Folkets hus, säger Tommy Jansson.

Mer läsning

Annons