Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen tvingar fram golvbyte

/
  • – Det känns jätteskönt att vi får ett nytt golv, säger Inger Arvidsson, undersköterska och skyddsombud på äldreboendet Skottsundsbacken. Hennes larm för tre år sedan har äntligen gett resultat.
  • Hårda golv ger ont i nacke, vader och rygg. Nästa sommar får vårdbiträdet Andreas Mörtsjö en mjukare matta under fötterna efter beslut av regeringen.
  • Inger Arvidsson på Skottsundsbacken visar att det lönar sig att säga ifrån på jobbet. Regeringen tvingar kommunen att lägga nytt mjukare golv efter Ingers larm för tre år sedan.
  • ST den 18 november 2002.
  • ST den 21 augusti 2003
  • ST 8 juni 2002.

Tvisten på Skottsundsbacken löst efter tre år När golvet i äldreboendet Skottsundsbacken byttes ut fick de anställda ont. Nu tvingar regeringen Sundsvalls kommun att byta till ett mjukare underlag. Efter tre års strid.

Annons
Det här känns jätteskönt, säger Inger Arvidsson, skyddsombud på Skottsundsbacken i Kvissleby.
Hon var den som slog larm till Arbetsmiljöverket 2002 efter att äldreboendet fått den nya hårda golvmattan.
Vi kände snabbt att golvet inte var bra. Vi går och springer mycket i de långa korridorerna och fick ont i vader, höft, ben och rygg. Problemen har funnits hela tiden och några arbetskamrater har varit sjukskrivna i perioder, säger hon.
Kommunen har i det längsta försökt klara sig undan Arbetsmiljöverkets krav eftersom ännu en omläggning av golven skulle vara dyr.
Ansvariga vid socialtjänsten har sagt att mattorna följer byggnormen och fungerar bra på andra vårdarbetsplatser, som Lindgården i Sundsvall.
I juli 2003 tröttnade Arbetsmiljöverket på kommunens förhalande och hotade med böter på en halv miljon kronor om inte golvmattorna byts ut.
Kommunen överklagade föreläggandet till regeringen. För några veckor sedan tog regeringen sitt beslut.
Det blir tvärt nej till överklagandet vilket innebär att kommunen måste följa Arbetsmiljöverkets krav och lägga ett mjukare golv på Skottsundsbacken.
Arbetet ska vara gjort före den 1 juli 2006.
Det är bra att vi får det här avgjort. Nu är det bara för oss att byta mattorna, säger Karin Jonsson, chef för kommunens äldreboenden.
Hon är medveten om att de anställda lidit under den långa tiden.
Men det har funnits en vilja att pröva den här frågan hela vägen eftersom vi förstår att det kommer att gälla många andra fall, säger Karin Jonsson.
Kommunen drev länge en helt annan lösning på problemet,att köpa in specialskor till de som arbetar på Skottsundsbacken. Men det visade sig dyrt och krångligt och förslaget drogs tillbaka.
I stället har vissa anställda själva lagt ut tusentals kronor på skor.
Det har inte ändå inte hjälpt, säger Inger Arvidsson.
Hon behöver bara gå ner i källaren på Skottsundsbacken för att övertyga sig om orsaken till golvproblemen. Där ligger den mjukare mattan från förr kvar.
Det är en helt annan svikt på det golvet, säger hon.
Mer läsning

Annons