Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens förskolesatsning en flopp i Sundsvall

/

Regeringens satsning på mindre dagisgrupper blev en flopp i Sundsvall.
Inte en enda förskola har fått pengarna.
– Tanken var nog god, men det blev ingenting av det, säger skolområdeschefen Ing-Mari Åslund.

Annons

Tidigare i år presenterade regeringen en satsning på förskolorna i landet, som skulle ge mer pengar och mindre barngrupper i förskolorna.

Varje förskola som beviljas bidraget ska få 30 000 kronor för varje plats som barngrupperna minskas med. Den totala summan att fördela under läsåret 2015-16 är 830 miljoner kronor.

Ansökningstiden för bidragen gick ut den fjärde september.

Men resultatet i Sundsvall är noll. Inte en enda kommunal förskola har ansökt, och kommer därför inte heller att få några pengar.

– Vi har verkligen försökt få del av det här bidraget men det har inte gått. För att få pengarna måste man minska barngrupperna och det går ju inte. Vart ska de barnen ta vägen i så fall? säger Ing-Mari Åslund, skolområdeschef på Sundsvalls kommuns barn- och utbildningskontor.

Så satsningen är ett slag i luften?

– Ja, tyvärr måste jag säga att det är precis så det känns. Vi vill ha mindre barngrupper men har inte kunnat ansöka om de här pengarma.

Förskolorna i Sundsvall är fyllda till sista plats, liksom på många andra håll i landet. För att minska barngrupperna måste man bygga nya dagis.

– Det går ju inte att bygga en förskola så snabbt. Det krävs tillstånd, politiska beslut, bygglov och sedan är det ju en byggtid. Vi fick besked om att vi kunde söka de här pengarna i början av sommaren, och ansökningstiden gick ju ut redan den fjärde september.

Att bygga en eller flera förskolor hade inte heller varit ekonomiskt hållbart. Det kostar miljoner och täcks knappast av det statliga bidraget på 30 000 kronor per barn och år.

Enligt Skolverket, som handlägger ansökningarna och utbetalningarna av statsbidraget, har flera andra kommuner ändå ansökt om bidraget. Pengarna, 30 000 kronor per barn, är visserligen för lite för att bygga nya förskolor. Men det har heller aldrig varit syftet, menar Gustaf Åhman, undervisningsråd på Skolverket.

– Det här ska vara ett stimulansbidrag, pengar som stimulerar förskolorna att ordna mindre barngrupper, men det är inte tänkt att bidraget ska betala hela kostnaden, säger han.

Om barngrupperna blir mindre, var ska barnen som inte får plats ta vägen då?

– Tanken är inte att man ska bygga nya förskolor, utan att man ska göra nya avdelningar i de befintliga lokalerna.

Men den lösningen ger inte Ing-Marie Åslund mycket för.

– Vi har verkligen försökt hitta sådana lösningar men det finns inga tomma ytor att göra helt nya avdelningar på, säger hon.

ST har sökt utbildningsminister Gustav Fridolin men han har inte varit anträffbar för en kommentar.

Mer läsning

Annons