Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reko anmäls för utsläppet

Miljökontoret kommer att lämna en åtalsanmälan mot Reko till Miljödomstolen. – Det är vår skyldighet vid ett så här stort utsläpp, säger Carina Sandgren, biträdande chef på miljökontoret.

Annons
Dokumentationen kring det inträffade har påbörjats och flera provtagningar har gjorts.
De första proverna togs i tisdags av Reko. Nu har vi tagit fler utifrån att det är ett utsläpp, säger Carina Sandgren.
Det var vid en ordinarie kontroll som Reko märkte att bräddningen ägt rum. Av någon anledning var det ovanligt långt mellan kontrollerna vid det här tillfället. Varför det dröjt så länge kommer miljökontoret att kräva en utredning av.
Carina Sandgren säger att Reko måste ordna ett bättre system för övervakning och att miljökontoret kommer att kräva tätare besiktningskontroller eller övervakning av området.
Men miljöpåverkan går inte att avgöra ännu. Ingen fiskdöd har konstaterats när bäcken undersökts ett par kilometer nedströms. Inte heller har allmänheten kommit in med några rapporter.
Hans-Erik Olsson, chef för Reko, berättar att man under gårdagen filmade och spolade ledningen och att ytterligare plastbitar påträffats. Men vid 14-tiden var ledningarna rena från bråte och lakvattnet kunde släppas på igen.
Vissa preliminära provresultat kom till Reko sent i går eftermiddag fast någon analys av uppgifterna har ännu inte gjorts.
Det får vi göra tillsammans med miljökontoret och samtidigt besluta om vilka fler typer av prover vi måste ta, säger Hans-Erik Olsson.
Vatten och annat har tagits tillvara och kylförvaras om det skulle behövas för att få bättre uppgifter.
Miljökontoret kommer också att kräva att Reko tar reda på hur mycket lakvatten som läckt ut.

Mer läsning

Annons