Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordår för Nolbybacken

Redan nu kan Nolby Alpina konstatera att det blir ett rekordår för Nolbybacken.
— Vi räknar med att vi kommer att ha närmare en miljon i liftintäkter, säger Thomas Jäärf som är kassör i Nolby Alpina.

Annons
När kommunen lade ner verksamheten i Nolbybacken i början av 90-talet bestämde sig Nolby alpina slalomklubb för att engagera sig. Efter att ha skött backen i flera år fick de köpa backen av kommunen för den symboliska summan 1 000 kronor i år.
Det är inget de ångrar i dag. Bara i år har man fått 380 nya medlemmar och på tre år har liftintäkterna ökat från 300 000 till närmare en miljon kronor, som de räknar med att få in i år.
Det är ett rekordår. Vi har satsat hårt på marknadsföring, säger Thomas Jäärf.
Trots att många skidbackar i Sundsvall hade problem i starten på grund av vinterns milda väder lyckades Nolbybacken öppna under första veckan i november. Thomas Jäärf menar att det beror på att de har möjlighet att ta vatten från Ljungan och på deras snökanonanläggning.
Vi har den enskilt största snökanonanläggningen i Norrland. Den kan producera 50 lastbilsflak med snö i timmen, säger han.
Men det ligger också en hel del ideellt engagemang bakom framgångarna. För att kunna lägga den bästa möjliga grunden måste man utnyttja de kalla perioderna, oavsett när de kommer. Då får snökanonerna stå och gå dygnet runt. För många av de engagerade har det inneburit passarbete.
Vi har mellan 30 och 40 föräldrar som går vakt när vi lägger snö. Jag var här på julnatten, säger Thomas Jäärf.
Men också de enskilda satsningarna har gett mycket. Det är allt ifrån tävlingar till Burton dream park för de mer vågade åkarna och barnbacken.
Det är tredje eller fjärde året vi har barnbacken och det har visat sig varit en perfekt satsning. Vi får mer och mer barnfamiljer hit, säger Thomas Jäärf.
Vuxna som åkt i backen sedan barnsben tycker att skillnaden blivit stor sedan Nolby alpina tog över.
Det är helt suveränt. Jag har åkt här sedan jag var sex år gammal och det är mycket bättre underhåll nu, säger Anette Boson.

Mer läsning

Annons