Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmamma i Nävsta

I lördags morse blev suggan Nävstasona något av en rekordmamma då hon födde 24 välskapta griskultingar.
— Jag trodde inte det var sant och undrade var alla kom ifrån, berättar Mathias Andersson.

Annons
Det var han som hade jouren den här helgen. Förvånad kunde han till slut räkna in hela 24 kultingar som var och en vägde cirka ett kilo. Tiildragelsen var så ovanlig att Mathias döpte suggan till Nävstasona i stället för hennes vardagliga benämning som är 470. För henne var det femte gången som hon nedkom med smågrisar. Vilket betyder att hon bara kommer att få två eller tre kullar innan det är dags att byta ut henne.
Han och brodern Nils som tillsammans äger och driver uppfödningen på gården i Nävsta Selånger har aldrig varit med om något liknande. Något svenskt rekord tror bröderna inte att det är. De har läst i facktidningar att det har hänt att suggor fått upp till 28 kultingar.
Troligen är dock nedkomsten Norrlandsrekord och antagligen platsar nedkomsten bland de tio största i landet. Det ovanliga den här gången var inte bara det stora antalet utan också att alla var välskapta och pigga och ingen var mindre och klenare än de andra. Vilket gör att alla troligen kommer att överleva.
Att suggor nedkommer med grisar på gården tillhör vardagen. bara under den här veckan har drygt 50-talet suggor fått kultingar. Totalt har gården 324 suggor som vardera i genomsnitt får 2,4 kullar per år. Det normala är att suggorna får cirka femton smågrisar per födsel vilket gör att det föds cirka 11 000 griskultingar per år hos bröderna Andersson.

Mer läsning

Annons