Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resenotiser vecka 36

Annons
Resenotiser vecka 36

-
Vinst för Arlanda Express
Stockholm (PM)
Arlanda Express gör en vinst på 25 miljoner kronor efter skatt första halvåret i år. Dessutom ökar snabbtågets passagerarantal med nio procent jämfört med 2004, skriver Dagens Industri.
Ökningen av intäkterna beror både på det ökade antalet passagerare och på att priset för en normalbiljett har höjts. För att klara passagerarökningen ska Arlanda Express öka turtätheten under hösten. (PM)
-
Flynordic flyger till Grenoble och Turin
Stockholm (PM)
Flynordic börjar med flyglinjer till Grenoble och Turin. Flygningarna som går från Stockholm kommer att vara igång på lördagar under perioden 24 december till 25 mars. Biljetterna uppges kosta mellan 599 kronor och 1 999 kronor enkel resa.
- Vi har valt dessa destinationer för att de är mycket attraktiva för skidåkning och annan vinterturism. På så sätt kan vi bättre utnyttja vår kapacitet under just den här tidsperioden. Vi blir dessutom det första flygbolaget som flyger reguljärt på dessa orter från Stockholm, säger Krister Aarnio, vice VD på Flynordic i ett pressmeddelande.
I vinter kommer Flynordic även att utöka avgångarna till andra destinationer för skidåkning och vinterturism som München, Kiruna och Östersund. (PM)
-
Ryanair hotar avbryta expansion på Skavsta
Stockholm (PM)
Ryanair hotar att avbryta sin expansion på Skavsta flygplats. Bolaget vill ha kompensation för den nya säkerhetsavgiften.
- Det går inte att fortsätta expansionen på Skavsta när den nya säkerhetsavgiften utgör en femtedel av vårt genomsnittliga nettopris, säger Karl Högstadius, som ansvarar för Norden och Baltikum hos Ryanair till Svenska Dagbladet.
Nytt för i år är att flygplatserna själva sköter säkerhetskontrollerna. Alla flygbolag faktureras för kostnaderna med 40 kronor per avresande passagerare oavsett vilken flygplats de reser ifrån. Det betyder att småflygplatser i Norrland subventioneras av bland annat Skavsta.
På Skavsta ser man hotet från Ryanair främst som ett förhandlingsutspel. (PM)
-
SAS satsar på litteratur
Stockholm (PM)
SAS går in i bokbranschen. Från och med den första september går det att köpa pocketböcker ombord på bolagets inrikesflyg.
Projektet är ett samarbete mellan SAS och förlaget Bokstäder.
- Tidigare har vi bara kunnat erbjuda våra passagerare mat och dryck under flygresan. Nu börjar vi sälja böcker på flygplanen. Förhoppningen är att våra kunder ska få en både intressantare och trevligare resa, säger Anders Kleist, på SAS Inflight Management.
Bokstäder kommer att välja ut en ny boktitel för försäljning varje månad. Först ut är Dennis Lehanes "Svart nåd". (PM)
-
Orkan kan tvinga flygbolag i konkurs
Atlanta (PM)
Orkanen Katrina kan påskynda flygbolaget Delta Air Lines förväntade konkurs, enligt kreditinstitutet Standard & Poor's. Standard & Poor's uppger att det främst är de höga bränslekostnaderna som orsakas av orkanen som hotar det amerikanska flygbolaget.
Delta, som hade svåra ekonomiska problem redan innan Katrina, förutspås ansöka om konkurs inom några veckor, enligt Standard & Poor's. Delta vill inte kommentera uttalandet, uppger nyhetsbyrån Reuters.
Orkanen förväntas också slå hårt mot flera andra amerikanska flygbolag. (PM)
-

Bildtexter:

resnot0536_1.jpg
Arlanda Express går med vinst och passagerarna har blivit fler i år. Därför ska tågen börja gå oftare i höst.
Foto: Leif Jansson/Scanpix

Resenotiser vecka 35 2005Uppåt för SJ
Stockholm (PM)
Från 25 miljoner kronor till 155 miljoner kronor i vinst. SJ fick i år sitt bästa halvårsresultat sedan 2001, skriver Travelnews. De positiva siffrorna har dock inget att göra med att fler har valt tåget, tvärtom. Passagerare och intäkter har minskat och dessutom uppgick kostnaderna för orkanen Gudrun till 30 miljoner kronor. Hemligheten bakom vinsten är hårda nedskärningar och omförhandlingar av dyra leasingkontrakt.
Flyget är en växande konkurrent som den senaste tiden har vunnit sex procent i marknadsandelar från tåget och bilen på inrikeslinjerna Malmö och Sundsvall.
- För att stärka konkurrenskraften mot flyget arbetar vi hårt med att höja den generella punktligheten från 92 till 95 procent, säger Jan Forsberg, vd och koncernchef på SJ, till Travelnews.
I slutet av december avgörs det vem som tilldelas upphandlingen av Stockholms pendeltågstrafik, ett femårskontrakt värt 1 miljard kronor. SJ tillhör medtävlarna. (PM)
-
Kuoni och Apollo återhämtar sig efter tsunamin
Stockholm (PM)
Apollo i Skandinavien har ökat sin försäljning med 16 procent till 1,8 miljarder kronor under det senaste halvåret, skriver branschtidningen Travelnews. Sverige står för merparten av uppgången, 11,7 procent.
Kuoni är trots positiva siffror den resekoncern i Europa som har drabbats värst av tsunamikatastrofen. Kuonis juliförsäljning har ändå överträffat bolagets förväntningar och återhämtningen i resandet till Asien fortsätter. (PM)
-
Fullmånefest kan stoppas
Stockholm (PM)
Nödvändig och harmlös, eller nedskräpande och drogliberal? Fullmånefesten på thailändska ön Ko Pha-Ngan är en omtvistad men för många uppskattad tillställning. När det är fullmåne samlas 10 000 människor på stranden Hat Rin Nok för att dansa och festa natten igenom. Förekomsten av droger är ett faktum och inrikesminister Kongsak Wantana vill nu förbjuda festen, enligt den thailändska dagstidningen Bangkok Post. Inrikesministern vill förvandla Ko Pha-Ngan från att vara en uppsluppen festö till att bli ett miljömedvetet ekoturistmål, något som den lokala turistnäringen tar avstånd från.
- Festerna har pågått i över 20 år och har blivit världskända. Ett förbud kommer att få negativa effekter för turismen, säger Chancote Piriyasathit vid Ko Pha-Ngans turistråd till Bangkok Post. (PM)
-
Rymlig villa nya chartertrenden
Stockholm (PM)
Allt fler svenska familjer hyr en egen villa under semestern, enligt ett pressmeddelande från Fritidsresor. Researrangörens semestervillor, Blue Villas, har i genomsnitt tio procent högre bokningsgrad än arrangörens övriga hotell och lägenheter.
- Många storfamiljer och vänner vill inte enbart resa tillsammans - utan också bo ihop. En del villor rymmer upp till tio personer. Det gör dem till ett ekonomiskt intressant alternativ, säger Christian Clemens, Sverigechef på Fritidsresor.
Till vintern erbjuder Fritidsresor Blue Villas i Lanzarote, Gran Canaria, Tenerife och Orlando i Florida. Från sommaren 2006 kommer det även gå att hyra en egen villa på Kreta, Cypern, Mallorca, Menorca och Samos. (PM)
-
Nya orter på pistkartan
Stockholm (PM)
Sportresor börjar med skidresor till Slovenien i vinter. Flyget går till huvudstaden Ljubljana, därifrån är det cirka 40 minuters bussresa till den lilla byn Bled, som i sig inte är en skidort. Bled är mer känd för alla sina små spaanläggningar och för den vackra Bled-sjön. Skidåkningen sker i de tre olika liftsystemen Vogel, Krvavec och Kranska Gora, alla på bussavstånd från Bled. Till Kranska Gora, den mest kända av orterna, tar det cirka 40 minuter.
- Skidåkningen i Slovenien är enkel och passar bäst för barnfamiljer. Variationen är inte lika stor som i österriskiska Alperna, det är mer som i Sälen. Den tuffaste skidåkningen finns i Kranska Gora, säger Jim Hofverberg, informatör på Sportresor.
Sportresor satsar också på kombinationen skidåkning/storstad i vinter. Först fem dagars skidåkning i Pyrenéerna i Andorra, därefter en weekend med tapas i Barcelona.
Konkurrenten STS Alpresor blir först i Sverige med att arrangera skidresor till spanska Sierra Nevada. Flyget går till Malaga, varifrån bussresan tar cirka två timmar. Arrangören Langley Travel satsar vidare på extremskidåkare. Årets nyhet är Kashmir i den indiska delen av Himalaya. Här åker man opistat på 2000-4000 meters höjd. Skogsåkningen är brant och stighudar är ett måste. (PM)
-

Bildtexter:

resnot0535_1.jpg
Thailands inrikesminister Kongsak Wantana vill förbjuda de populära fullmånefesterna på Ko Pha-Ngan och göra om ön till ett miljömedvetet ekoturistmål.
Foto: Jan Tomas Espedel/Scanpix

Mer läsning

Annons