Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reumatikerna kräver egen avdelning

Sundsvalls reumatikerförening kräver att reumatiker ska få en egen avdelning på sjukhuset. I dag hamnar de var som helst och får inte träffa den reumatolog som känner dem sedan flera år tillbaka.

Annons
Det finns 2 000 reumatiker i länet och det finns mer än 80 reumatiska diagnoser. Ofta är det svårt att avgöra om det är sjukdomen eller medicinernas biverkningar som gör att en reumatiker blir väldigt sjuk. Därför är det viktigt att reumatikerna hamnar på en avdelning där läkare och sjuksköterskor har kunskap om denna patientgrupp.
På reumatologmottagningen finns ett väl fungerande reumateam men patienter läggs in var som helst på sjukhuset. Sundsvalls reumatikerförening undrar varför man slösar bort värdefull kompetens och inte låter reumateamet ta hand om patienterna. I ett brev till sjukhusdirektör Robert Hemmingsson kräver föreningen att fem vårdplatser återinrättas på en avdelning, att reumateamet ansvarar för dem och att de får kontinuerlig utbildning i reumatiska sjukdomar och de vanligaste medicinska biverkningarna.
Åke Gustafsson, chef för medicinklinken, håller med om att reumatikernas situation inte är bra. Enligt honom gäller samma även patienter med tarm- och leversjukdomar. Han anser att det blivit svårare att samla patientgrupper sedan man i september i fjol stängde avdelning 23 B.
– Ju färre platser man har desto svårare är det att avsätta resurser för ett speciellt uppdrag. Vi har försökt att arbeta med att använda oss av reserverade platser på de avdelningar som finns kvar, men det har inte fungerat tillräckligt bra för reumatolog- och gastrologipatienter. Berörd överläkare har också skrivit till oss. Det går inte att reservera fem platser för reumatologi men jag skulle vilja samla de här patienterna till en avdelning. Sannolikt krävs en ombyggnad och det tar kanske ett år innan vi är där, säger Åke Gustafsson.
Medicinklinken har 108 vårdplatser.


Mer läsning

Annons