Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridläger sommarens höjdpunkt

/
  • Under veckan har särskolorna i Västernorrland ordnat med ett femdagarsläger för 12 funktionshindrade ungdomar från länet. De bor på Hemgården utanför Stöde och tillbringar dagarna på Lindberga gård.
  • Lina Johannesson får hjälp att rätta till stigbyglarna av ledaren Christina Ohlsson.
  • Jens Öhman vet hur man ska blidka minigrisen Gismo. Med en hästborste ryktar han Gismo på magen.
  • Terese Kjällman och Lina Johannesson tänker ta med sig hästarna Hanna och Grålle på en ridtur i skogen. De är båda vana ryttare och har full koll på hur man får en häst att både skritta och trava.
  • Jens Öhman får följa med ridläraren Julia Ödmark ut på en tur med häst och vagn.
  • Lina Johannesson berättar att hon längtat hela sommaren efter lägerveckan i Stöde. Hästen Grålle och Lina är goda vänner sedan flera år tillbaka och under veckan tar Lina tillfället i akt och rider så mycket hon hinner med.

På gårdsplanen i Lindberga utanför Stöde är det full aktivitet. Hästar ryktas, sadlas eller selas på. Det är särskolorna i Västernorrland som tillsammans ordnar ridläger för funktionshindrade ungdomar.

Annons
Minigrisen Gismo möter oss på gårdsplanen. Speciellt liten är han kanske inte, men desto mer kelsjuk. Han stryker sig kring benen på alla som är där och får då och då en klapp.
Ridläraren Julia Ödmark tar med sig två ungdomar på en tur med häst och vagn. När ekipaget lämnar gårdsplanen talar hon om att de båda får prova att hålla i tömmarna om de vill.
Ett stycke bort står Terese Kjällman, 16 år, och sätter på sig ridhjälmen. Hon har ridit sedan hon var fyra år gammal. Hon väntar på att hästen Hanna ska komma ut ur stallet.Terese gillar skarpt att vara på läger.
Det är mysigt att rida ut i skogen och roligt att träffa kompisar. Att rida är inte alls svårt, säger hon.
Lina Johannesson tar hjälp av en specialbyggd trappa när det är dags att sitta upp på hästen Grålle. Med fötterna stadigt instoppade i stigbyglarna är hon klar för att rida ut. Lina berättar att hon har längtat hela sommaren efter den här veckan.
Det börjar dra ihop sig för att skänkla hästarna och skritta iväg.
Är alla klara? Bra, då ska vi göra upp en ordning: Raffe, Rocky, Hanna och så Grålle, ropar Maria Jonsson som jobbar som ridlärare.
Hon tar plats längst fram och ropar instruktioner medan hästarna går på led.
Och nu när ni rider vill jag att ni trampar ner hälarna och har tummarna uppåt!
Under tiden har vagnsekipaget kommit tillbaka. Nya ungdomar tar plats för en färd och en av tjejerna tjuter av förtjusning när hjulen börjar rulla.
Sammanlagt är det 12 ungdomar som deltar i lägret som varar till på fredag. Sover och äter gör de på Hemgården som ligger en bit bort. Fyra ledare och fem assistenter håller koll på att allt flyter som det ska.
Vi har aktiviteter här på dagarna och på torsdag kväll ska vi ha disco. Annars badar vi, paddlar kanot och spelar spel, berättar Susanne Petersson, lägerledare.
På gårdsplanen har det plötsligt blivit tomt. Kvar finns Julia Ödmark med minigrisen Gismo. \"Snurra\" säger hon och gör en cirkelrörelse med handleden.
Gismo snurrar runt ett varv och tittar uppfordrande på Julia som sträcker ner handen och ger honom en morot. Han slänger sig belåtet framför hennes fötter för att bli borstad på magen.

Mer läsning

Annons