Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ridstadion kunde värma tio villor med sin dynga

Panncentralen på Timrå Ridstadion i Lunde skulle klara att värma ett tiotal villor, utöver anläggningens eget behov. Det som saknas är en utbyggnad av fjärrvärmenätet, som idag slutar i Bergeforsens centrum, villaområdet norr om Lundevägen. En sådan investering är inte lönsam, enligt Sydkrafts experter.

Annons
Men vi har fört en del diskussioner med kommunen, men i dagsläget kan man inte få någon styrelse i världen att gå med på den investeringen, ungefär tre miljoner, som själva ledningen skulle kosta att bygga.
Det säger Martin Berglund, Sydkraft.
Kommunens anläggning på ridstadion är ett pilotprojekt, unik i sitt slag. Man eldar med den spånblandade dynga man får från hästboxarna. Pannan och förbränningsprocessen har utvecklats tillsammans med tekniska högskolan i Luleå, bland annat. Effekten är ungefär 200 kilowatt, vilket skulle räcka till gott och väl tio villor utöver ridstadions eget behov.
Dyngan blandad med spån skulle ha varit ett avfall som vi tvingats köra till Blåberget, vilket blev en allt dyrare utgift innan vi löste det med den nya pannan. Problemet är att vi idag inte kan köra pannan optimalt, därför att vi inte har så stort värmebehov. Med en ryckigare drift får vi en del störningar i förbränningen, säger Lars Zätterqvist, Timrå kommun.
Vi skulle få en bättre förbränning om vi kunde få förbindelse med fjärrvärmenätet. Av den anledningen skulle vi också kunna tänka oss att lämna värmen till ett mycket lågt pris, eller kanske till och med gratis.
Sydkraft bränner pellets vid sin anläggning i Bergeforsen. Fjärrvärmen omfattar området från skolan och västerut i centrum, med villor och några flerfamiljshus. Därifrån bort till Ridstadion är det 1,5 kilometer.
Vi räknar med att det i genomsnitt kostar 2 000 kronor per meter att bygga fjärrvärmeledning. Bara ledningen skulle alltså kosta tre miljoner. Om vi också förutsätter att vi får överskottet från Ridstadion gratis och kan sälja värmen för 200 kronor megawattimmen, skulle det ta 50 år att betala bara ledningen, säger Martin Berglund.
Den panna som Sydkraft har i Bergeforsen har en effekt på 700 kilowatt. Om Ridstadion skulle kunna tillföra 100 kilowatt till fjärrvärmenätet vore det en i sammanhange ganska stor ökning, om det nu inte vore för att ridanläggningen ligger så långt ifrån befintlig bebyggelse.
Kommunen kanske skulle satsa på ett småhusområde närmare Ridstadion och erbjuda en billig fjärrvärmelösning i framtiden, säger Lars Zätterqvist som tror att dyngvärmen har en energiroll i framtiden.
En annan tänkbar lösning, för att utnyttja anläggningen mer effektivt, vore att bygga ytterligare stallplatser för gästande hästar eller att värma upp en markyta som kunde användas för barmarksridningen vintertid.

Mer läsning

Annons