Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikslarm efter tre kyrkostölder

Polisen tror att det finns ett samband mellan de tre kyrkostölder som inträffade i helgen.
Vid samtliga inbrott var det mindre föremål som är lätta att med sig som försvann.

Annons
Rikslarm har nu gått ut efter de tre stölderna som skedde i Lidens gamla kyrka och Trönö gamla kyrka i Hälsingland samt i Surahammar i Västmanland.
Stölderna av de ovärderliga kulturföremålen betraktas av många som rena plundringståg. Under de senaste tio åren har Norrland, och då främst Västernorrland och Jämtland har varit särskilt utsatta. En sammanställning visar att det totalt under den tiden försvunnit 250 föremål ur kyrkorna.
På rikskriminalen som kopplats in finns det redan personal som arbetar heltid med att försöka utreda och lösa kyrkostölderna. Hos dem vill ingen inte uttala sig om något samband. Dock konstateras att det varit lugnt det senaste halvåret men att det med helgens stölder åter brakat loss.
Från Lidens gamla kyrka försvann två änglaskulpturer. Här var tillvägagångsättet likartat med flera av de övriga stölderna i samma kyrka.
Från Trönö försvann den så kallade Mosesskulpturen. Den förgyllda träskulpturen från 1500-talet återfanns dock i oskadat skick i går i en plastkasse utanför kyrkan i Sandviken. Detta efter ett anonymt tips till polisen.
Vid stölden i Surahammar försvann ett 300 år gammalt timglas som var 40 centimeter högt.

Mer läsning

Annons