Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikspolischefen kräver fler uppklarade brott

/

Artigt men tydligt framförde rikspolischefen Stefan Strömberg i går i Sundsvall att han vill se fler uppklarade våldsbrott här i framtiden. Vardagsbrottsligheten ska tas på allvar.

Annons
Vardagsbrott har av polisen döpts till mängdbrott eftersom associationer till vardag kan uppfattas som att det är mindre allvarligt. Men inbrott, bilstölder, skadegörelse och misshandel är traumatiska händelser för personer som blir drabbade. Och den typen av brott ska vara i fokus i framtiden enligt Stefan Strömberg. En rikspolischef med rykte om sig från tidigare arbetsplatser att vara mycket målmedveten och envis när det gäller att uppnå mål.
Och jag kommer inte att presentera ett nytt projekt till våren. Vi ska inte sluta med det här arbetet förrän jag blir nöjd med hur det fungerar, säger han med hänvisning till de många olika satsningar som det gjorts utfästelser om tidigare från polisens sida.
I arbetet ingår att få landets poliskårer att arbeta på samma sätt för att nå resultat, bland annat genom arbetsmetoder som i dag används framför allt vid grövre brottslighet som kartläggning och underrättelsearbete. Målet är att höja lagföringen när det gäller mängdbrott.
Genom att vi inför bra grundmetoder kommer vi att få nytta av det i allt övrigt utredningsarbete också, säger Stefan Strömberg.
För att ge poliser på fältet goda förutsättningar ska förundersökningsledare helst finnas tillgängliga dygnet runt så att förhör kan hållas och brottsplatsundersökningar göras omgående. Det förbättrar chanserna avsevärt att brotten ska klaras upp. För Västernorrlands del tror Stefan Strömberg ändå att det kanske blir väl ambitiöst med sådan jour, behovsanpassning kan vara en modell för att klara verksamheten ändå.
Kanske kan vakthavande befäl klara ärendena under övrig tid. Det viktiga är att vi ser till att brott blir utredda direkt, säger Stefan Strömberg.
Som verktyg för framgång kommer polisen att arbeta med ett nationellt utredningskoncept, PNU, och en underrättelsemodell, PUM. I Sundsvall pågår utredning om hur det ska införlivas i organisationen och förslaget ska presenteras den 25 oktober.
I slutändan hoppas Stefan Strömberg på att allmänhetens förtroende för polisens arbete ökar när vardagsbrotten blir utredda. Och det förefaller angeläget, för som han skrev i ledarartikeln i senaste numret av Svensk polis \"Det finns berättigade krav på att vi ska bli effektivare\".

Mer läsning

Annons