Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för algblomning i år

/
  • Alblomningen breder ut sig i Östersjön, men än så länge har Sundsvallskusten klarat sig.

Stora mängder fosfor tillsammans med högtrycket ökar risken för algblommning i år. I södra Sverige blommar det redan kraftigt. — Vi har inte sett något i Bottenhavet än, säger Pia Andersson, oceanograf på SMHI.

Annons
SMHIs mätningar av havet under våren visar att det finns mycket höga halter fosfor i Östersjön. Med stilla väder och solljus i receptet är risken stor för algblomning.
Det är många faktorer som spelar in, det krävs att det finns alger som kan föröka sig också. Men om det finns alger så har de ett smörgåsbord framför sig i år med värmen och mängderna av fosfor, säger Pia Andersson.
I vissa områden i södra Sverige är algblomningen kraftig. Den kom tidigt och har hållit i sig ganska länge. Längs Sundsvalls kust har SMHI ännu inte lyckats se någon algblomning på satelitbilderna, men det är ingen garanti för att Bottenhavet ska ha sluppit undan. Algerna blommar först på djupet innan de flyter upp och kan ses på satelitbilderna.
Det brukar dröja lite längre innan blommningen kommer dit och det är inte alls säkert att det blir någon blommning där, säger Pia Andersson.

Mer läsning

Annons