Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskabla rullatorer dras tillbaka

/
  • Återkallande av bilmärken med konstruktionsfel förekommer. Det är mindre vanligt att samma sak händer med rullatorer. Men nu är det verklighet.

Farliga rullatorer i Västernorrland måste återkallas. Ett konstruktionsfel gör att hjulen kan ramla av. – Vi kommer att kontakta de berörda, säger Tomas Westin, chef för hjälpmedelscentralen i Västernorrland.

Annons
De felande rullatorerna finns i tusental i Sverige och är tillverkade mellan januari 2004 och maj 2005. Märket är Dolomite Soprano, och rullatorerna har enligt Göteborgsposten en defekt i infästningen till framhjulen. Det gör att infästningen kan knäckas och rullatorn tappa hjulen.
I Västernorrland är problemet litet. Av 15 000 rullatorer som distribuerats via hjälpmedelscentralen är det bara fyra som är av märket Dolomite Soprano.
Användarna måste få andra rullatorer så fort som möjligt, säger Tomas Westin.
Men alla svenskar som har felande rullatorer kan inte räkna med att få dem utbytta direkt, enligt Per Gillblom, Läkemedelsverket. Eftersom det ur riksperspektiv handlar om en stor mängd felkonstruerade rullatorer kan det ta tid. De som berörs bör använda rullatorerna med försiktighet. Men trots allt är risken för olyckor liten.
Varenda rullator ramlar inte ihop bara för att man tittar på den, säger Per Gillblom.
Läkemedelsverket utreder just nu ärendet, och företaget Dolomite i Anderstorp har skickat ett informationsblad till hjälpmedelscentralerna i landet och påpekat bristerna.
Hjälpmedelscentralen i länet har distribuerat större mängder av en annan variant av Dolomite. Den är dock inte behäftad med konstruktionsfel.


Mer läsning

Annons