Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivning hotar bron i Nedansjö

/
  • Nedansjöborna vill ha bron kvar och tycker att Sydkraft eller de andra kraftbolagen ska fortsätta betala. Stefan Eriksson, Hasse Lindholm, Eva Karlsson, Marcus Blomqvist och Stig Jonsson.

Nedansjöbor kräver ansvar från kraftbolagen Bron över Ljungan i Nedansjö är i gungning. Ytterst hotar rivning. För tillfället hotar Sydkrafts och de andra kraftbolagens vilja att slippa ansvaret. — Vi vill inte ta över skyldigheter som de redan har, säger Stig Jonsson, medlem i vägföreningen.

Annons
Historiens vingslag ekade i Matfors Folkets hus i går. Miljödomstolen hade tillfälligt flyttat dit från Östersund för att hålla förhandling i ett mål som startade 1961.
I sak handlade det om en begäran från Ljungans vattenregleringsföretag, ägt av fyra stora kraftbolag, om att slippa underhållet av bron vid Nedansjö nedlagda kraftverk.
Skälet är att det kostar pengar. Och under drygt fyrtio år har flera liknande förhandlingar hållits i samma mål och av samma skäl.
Bron finns egentligen till för att kompensera de olägenheter uppstod med förstörda isar i samband med regleringen. I dag finns inte längre något behov av vintervägar över isen och därmed har inte vi något ansvar, säger advokat Owe Björk, som företräder regleringsföretagen.
I praktiken handlar brofrågan om mycket mer än så. I våras räddades Nedansjö skola från nedläggning. Men hotet lever kvar i minnet hos de berörda. Hotet mot bron är nästa bekymmer.
Det är inte lätt att bo på landsbygden. Det här handlar inte om Nedansjös utveckling, utan avveckling, säger Nedansjöbon Eva Karlsson.
Cirka 30 bybor var med vid förhandlingen i Matfors, men sammanlagt berörs cirka 130 hushåll på södra sidan Ljungan av brofrågan.
För deras del är bron en viktig länk till E14. Försvinner den delas byn och de får flera mil till grannarna på andra sidan.
Men även hemstjänsten, ambulans, polis och taxi har nytta av bron. Dessutom har SCA fröplantager på södra sidan som snabbast nås från E14 via bron.
Kostnaden för underhållet beräknas till cirka 15 000 kronor om året. Men Sydkraft, som äger bron och ingår i regleringsföretagen, vill hellre friköpa sig från ansvaret än ta över det i egen regi.
Vi är beredda att förhandla med vägföreningen om den här kostnaden, säger Bengt Blomqvist vid Sydkraft.
Vägföreningen har 109 betalande medlemmar och skulle alltså kunna få betalt om de tar över. Föreningen säger sig också vara beredd att förhandla. Även om invändningarna är många.
Det är viktigt att det framgår att bron är viktig både för säkerheten och miljön. Därför tycker jag att om inte Sydkraft vill ta på sig underhållet så borde i alla fall samhället göra det, säger bybon Hasse Lindblom.
Redan 1947 fick dåvarande ägarna, Bålforsens kraft AB, rivningslov för bron. Sydkraft har inga sådana intentioner, men hotet fortsätter tills vidare eka i bakgrunden. Domen i miljödomstolen avkunnas den 22 augusti

Mer läsning

Annons