Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockmusiken växte och spårvagnen dog ut

Annons

Efterkrigstiden, kalla kriget och en spirande ungdoms­kultur är några saker som ­påverkade 1950-talet. Världen öppnar sig igen och det finns en framtidstro. 1950 överlämnade Olof ­Alström chefredaktörsskapet för Sundsvalls Tidning till sonen ­Yngvar efter 36 år. Befolkningsmängden i dåvarande Sundsvalls stad passerade 27 000 människor 1955.

Det kalla kriget var i full gång och spänningarna mellan blocken växlade. Inom ungdomskulturen blev rockmusik pop­ulärt. I Sverige fick välfärden ett kraftigt uppsving och industrin gick på högvarv med en omfattande export till de krigs­drabbade länderna. 1950 blev Gustaf VI Adolf ny kung i Sverige.

Till följd av att den goda ekonomin ökade såväl privatbilismen som andra ­vägtransporter, vilket slog hårt mot äldre infrastruktursystem som järnvägen.

I Sundsvall tog spårvägsepoken slut den 9 november 1952 då spårvagnen på Skönviksbanan körde sin sista tur.

Under 1950-talet började en omstruktur­ering av den svenska pressen. Antalet dagstidningar minskade och ordet ”pressdöd” blir ofta använt. Samtidigt ökade dock ­tidningsläsandet.

I Sundsvall mådde dock dagstidningarna bra. ST var nu etablerad som norra Sveriges enda sjudagarstidning. 1950 flyttade Nya Samhället in i nya skräddarsydda lokaler på Köpmangatan.

År 1950 var det även dags för Sveriges då till tjänsten äldste chefredaktör att lämna sin post på Sundsvalls Tidning efter 36 år. Olof Alström efterträddes av sin son Yngvar som sedan 1920-talet varit journalist på tidningen. Yngvar var liksom fadern partipolitiskt ­engagerad och verksam i pressens olika ­organisationer.

Yngvar Alström var som chefredaktör mer tidningsmakare än journalist. Hans intress­en var mer att utveckla tidningen, inte minst tekniskt.

Sporten fick under 1950-talet ett ­annat utrymme och en större betydelse än tidigare.

Det gjordes en mer målmedveten satsning på kulturmaterialet. Flera nya skribenter knöts till tidningen och hela sidan 2 blev en ledar- och kultursida.

ST:s lokalredaktioner blev allt fler under 1950-talet. Sedan tidigare fanns lokalredaktioner i Gnarp och Ånge och 1948 öppnades en redaktion i Härnösand.

Den starka ställningen i Hälsingland gjorde att ST etablerade sig i Ljusdal 1952. Ett ­lokalkontor i Timrå öppnades 1958. Året därpå startade en lokalredaktion i Östersund.

Läs mer:

1840-talet: Ny epok för Sundsvall när första tidningen grundades

1850-talet: Nytt namn och två dagars utgivning

1860-talet: Missväxt i Norrland och helårsprenumeration för under tio riksdaler

1870-talet: Sveriges första strejk skedde i Sundsvall

1880-talet: Sundsvallsbranden – nyheten som ST missade

1890-talet: Staden byggdes upp igen

1900-talet: ST blir med eget hus

1910-talet: Världskrig och stormiga år

1920-talet: Tjuv flydde på dressin efter att ha blivit beskjuten av handlare

1930-talet: Världskrig och depression

1940-talet: Stor nyhet när färska apelsiner når Sundsvall

1960-talet: Telegrafväckning och månlandningar

1970-talet: Valen Valborg väckte stor uppståndelse

Mer läsning

Annons