Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjuren ökar i Medelpad

I går informerade Gunnar Ledstöm om hur länsstyrelsens kommande förvaltningsplan kommer att utformas. Han tror att det kommer att bli jakt på varg och lodjur. – Med stor sannolikhet kommer det att behövas om några år, säger han.

Annons
Ett ställningstagande som säkert ät kontroversiellt hos många. Men det kommer att bli en nödvändighet för att få acceptans för rovdjurspolitiken. Särskilt med tanke på att det har blivit fler rovdjur de senaste åren i länet.
Jakt tillsammans med förändringar av regler där människor får större rätt att skydda sina djur och att länsstyrelsen enligt Gunnar Ledström ges mer inflytande över bland annat skyddsjakten är något av ett måste för att få stopp på tjuvjakten. Den är enligt honom ett större hot mot bland annat varg och järv än inavel.
Han liknade tjuvjakten med hembränning i vissa områden där rovdjuren finns.
Alla vet att den finns men ingen vittnar, konstaterade han.
Förvaltningsplanen blir klar i mitten av februari. När den läggs fram kommer den enligt honom att bli riktmärket för länets framtida rovdjurspolitik fram till 2010.
Arrangör för gårdagens träff var Naturskyddsföreningen i Sundsvall. Det är en i raden av träffar där information och diskussioner kan påverka förvaltningsplanen.
Utformningen för att få en allmän acceptans blir en grannlaga uppgift och kommer med stor säkerhet att skapa debatt där skiljelinjerna kommer att stå mellan naturskyddsorganisationer och jägare samt de som bor i glesbygden.
Vi måste vänja oss vi att ha rovdjur i markerna, hävdade Gunnar Ledström.
Det mest kontroversisella av rovdjuren är vargen. Blotta vetskapen om att det finns varg i skogarna skapar fruktan och frustration hos många. Jägarnas främsta argument är fruktan för att deras hundar ska dödas om de släpps vid jakt.
Jag anser att björn är farligare än varg, säger han.
Björnen ökar stadigt för varje år. Med lodjuren är det lite mer osäkert och där har det troligen även en skett en nedgång de senaste åren.
Det är lite mer osäkert och vi har inga bevis, säger Gunnar Ledström.
För de skyggaste av de fyra stora rovdjuren järven är det ännu mer osäkert. Ingen föryngring har kunnat fastställas och spår har endast hittats i skogarna mellan Medelpad och Hälsingland.

Mer läsning

Annons