Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RPS och RÅ: Ta hårdare tag mot våldtäktsmännen

Större omsorg om offren.
Hårdare tag mot våldtäktsmännen.
Så anser experterna att Sundsvalls polis och åklagare ska få fler sexbrottslingar bakom galler.

Annons
Bara var tionde våldtäktsutredning leder till att gärningsmannen straffas. Därför har Rikspolisstyrelsen och Riksåklagaren tillsatt en expertgrupp för att granska hur polis och åklagare i vårt och tre andra län sköter våldtäktsutredningarna.
Vi välkomnar den här inspektionen, då får vi hjälp att bli bättre, säger Börje Öhman, chef på kriminalpolisen i Västernorrland.
Gruppens rapport kom i går. Mycket ser bra ut, men det finns saker som måste förbättras ordentligt.
Polis och åklagare måste visa större omsorg om våldtäktsoffren, menar gruppen. Förhörsledarna måste vara kunniga och motiverade, och offret får inte känna sig kränkt. Det bidrar också till att fler detaljer kommer fram vid förhöret, och chanserna till uppklarning ökar.
Framgången hänger helt på kontakten med offret, säger Börje Öhman. Vi måste vara professionella och ta stor hänsyn till dem genom hela utredningen. Jag vill säga att vi har utredare som är väldigt bra på det här, men vi kan inte garantera att just de alltid blir offrets första kontakt med oss.
Offrets naturliga reaktion är ofta att duscha och tvätta bort polisens bästa bevismaterial. Börje Öhman har förståelse för att det kan bli så, men menar att läget ändå aldrig är hopplöst.
Att ett brott är svårutrett får inte avskräcka folk från att kontakta oss. Vi tar det utifrån de förutsättningar vi får, säger han.
Trots att lagen tydligt säger att våldtäktsoffer alltid har rätt till ett målsägandebiträdeen advokat som stöttar, förklarar juridiken och håller ett kritiskt öga på polisens insatserfick bara en knapp fjärdedel av offren i undersökningen det stödet.
Det är den kritik som polis och åklagare i Sundsvall har tagit till sig mest, och man är överens om att en skärpning är nödvändig.
Det är viktigt att offren får den stöttningen redan från början, säger vice chefsåklagare Bertil Månsson.
När en våldtäktsutredning läggs ner kan det vara svårbegripligt och kränkande för ett offer. Därför menar gruppen att åklagarna måste motivera sina beslut tydligare, och kanske oftare lämna dem personligen.
När det gäller gärningsmännen rekommenderar gruppen hårdare tag. Åklagarna bör i större utsträckning begära misstänkta häktade, och poliserna bör vara mer ifrågasättande vid förhören. Polisen bör också bli bättre på att "vända på alla stenar" i jakt på vittnen och stödbevisning.
Mer läsning

Annons