Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RS-viruset inget att oroa sig över

Säsongens RS-virus är här. Men det finns ingen anledning för nyblivna föräldrar att gripas av panik. Så gott som alla barn har haft sjukdomen när de är tre år.

Annons
Det är som med influensan, det kommer varje år men slår lite olika, säger smittskyddsläkare Hans Boman.
Råd brukar ges om att inte ta med nyfödda till affären, inte gå på restaurang och att undvika stora folksamlingar för att småttingarna ska slippa drabbas.
Det är överdrivet. Risken för att vara ute och bli smittad är inte så stor, säger Hans Boman.
Däremot kan det vara onödig att ta med sig pyttebebisen till dagis när smittan hittat dit. Som alla andra gånger gäller sunt förnuft, att se till att de riktigt små slipper umgås med sjuka människor.
De som ska vara extra försiktiga är annars barn med svåra hjärtfel eller fel på lungorna, de löper störst risk att bli riktigt dåliga av viruset.
Små barn med sådana sjukdomar har redan kontakt med läkare. De svåra fallen finns ofta just i riskgrupperna, men visst förekommer det också att enstaka friska spädbarn drabbas, säger Hans Boman.
Symptomen är ofta feber, snuva och hosta, ibland pipande andningsljud. Viruset orsakar inflammation i de nedre delarna av luftvägarna och den drabbade kan visa tecken på lunginflammation.
Alla barn får det här någon gång, för det mesta märks det ungefär som en förkylning. Men man har undersökt olika åldrar och sett att alla har antikroppar mot viruset, det betyder att de varit smittade, säger Hans Boman.
Oftast läker infektionen på en till två veckor, men en eller två procent av spädbarnen kan få så allvarliga symptom att de behöver sjukhusvård.
Att viruset som, liksom influensan, kommer varje år får så stor uppmärksamhet kan bero på att det finns ett övervakningssystem där det registrerats hur många som blivit sjuka. Uppgifter som leder till publicitet.
Men det är bra att man håller kontroll, även om det blir lite uppförstorat, säger Hans Boman.

Mer läsning

Annons