Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rubrikernas Frank flyttar till Sundsvall

/
  • För 30 år sedan flyttade Frank Andersson till Sundsvall. Här brottades han för SAIK. Efter tre år drog han vidare. Han gillar att gå ut med gamla kompisar och det har han gjort i helgen. Men i går var det mjölk som gällde på krogen.
  • Efter en sagolik idrottskarriär blev Frank Andersson en affärsman med många järn i elden. Ett av dem är det stora vodkaprojektet som lanseras i september.
  • Livet efter idrotten har inte alltid varit lätt. Men Frank Andersson försöker hela tiden hitta nya mål. Till dem hör flytten till Sundsvall. —Det är en bra stad och jag har många fina vänner här, säger han.

Om en månad flyttar forne brottningsvärldsmästaren och OS-medaljören Frank Andersson till Sundsvall. Sedan 1970-talet har Frankie Boy varit en rubrikernas man. Så kommer det nog att fortsätta. Nästa vecka lanserar han sin nya svensk-norska vodka i Saint Tropéz.

Annons
Efter en storslagen idrottskarriär med tre VM-guld, fyra EM-guld och ett OS-brons i brottning har Frank Andersson hela tiden gett sig i kast med nya projekt. Efter några år i USA, där han tävlade i wrestling, har han tagit initiativ till ett par stora affärsprojekt. Det senaste och största är Tungt Vatten, eller Heavy Water, som är det engelska namnet på Frank Anderssons norsk-svenska vodka. Efter sju års arbete lanseras den i september. Konstnären Christian Beijer och designern Lasse Gidlund från Juniskär har designat flaskan.
Det här är en bra produkt som ska säljas över hela världen. Vi hoppas mycket på USA, Asien och Ryssland. I styrelsen sitter Rolf Könberg, moderat politiker och styrelsemedlem i flera stora bolag, och Rolf Kullberg, stor ägare i Novum som driver skolor i Sundsvall, berättar Frank Andersson.
I planen ingår att bolaget ska köpas upp om ett par år. Det är ofta så det ser ut, säger han.
Vodkan är gjord på norsk råsprit som förädlas och tappas i Malmköping.
Eventuellt bygger vi en ny fabrik i Ragunda. Då blir Sundsvall ett bra utgångsläge. Det var med ett visst vemod jag flyttade härifrån i slutet av 1970-talet. Jag har alltid haft kompisar kvar och i helgen har jag varit på Gatufesten och träffat många gamla vänner, säger han.
Söndagsförmiddagen handlade delvis om återhämtning. Under middagen på Stekhuset dricker Frank en Cocacola och två glas mjölk.
Att umgås med kompisar och ha roligt är en viktig del av livet. Men idag festar jag inte som förr. Numera har jag alltid roligt när jag går ut... Man har ett annat förstånd numera, säger han.
I augusti flyttar Frank in i sin nya lägenhet som ligger centralt i Sundsvall. Då blir han också sambo med flickvännen Anna Holmberg från Bispgården.
Förutom att Frank Andersson alltid har varit partyglad har han varit omtalad som en kvinnokarl.
Relationer över huvud taget är viktiga för mig och jag har haft både bra och dåliga förhållanden. Man vet ju aldrig hur det ska sluta, säger han.
Förhållandet med Anna har varat i ett halvår. Hon är 21 år gammal och enligt 49-årige Frank har det inte varit helt lätt att tackla omgivningens reaktioner på åldersskillnaden.
Nej, det har nog varit lite jobbigt för oss båda. Vi har fått brottas med det på olika håll, säger han.
En annan viktig relation är den han har med nioåriga sonen Isak Frank Junior.
Jag har ju varit skriven i Spanien de senaste åren och resorna har gjort att vi inte kan vara tillsammans jämt. Men när vi är ihop har vi det väldigt bra.
Sonen har ärvt sin fars idrottsintresse.
Ja, så är det. Men han provar allting, precis som man ska göra i den åldern.
Frank Andersson lever delvis på pengar sedan USA-tiden.
Folk brukade säga att \"wrestling är bara bluff, Frankie\". Då svarade jag: Men dollarn är ingen bluff, förklarar han och ler.
Och visst finns det andra inkomstkällor. Investerare ska enligt Frank ha plöjt ner mellan 35 och 40 miljoner kronor i vodkaprojektet. Dessutom tog han initiativ till ett rabattsystem för golfspelare för ett antal år sedan. Golf Key Card Club är ett förmånskort för golfare och gäller på restauranger, hotell, golfbanor och olika flyglinjer.
Det kommer troligen att byggas en niohålsbana i Hammarstrand för våra medlemmar. Det innebär att skoter- och skidåkning på vintern kan kompletteras med golf på sommaren. Men det projektet håller jag inte i själv. Jag har bara kommit med idén.
Själv är han fortfarande idrottsligt aktiv. Han har 18,2 i handicap i golf, han tävlar i backcross på skoter och har hjälpt till med olika tränaruppdrag i diverse klubbar.
Jag pratade med Timrå IK:s sportchef härom kvällen och eventuellt ska jag hjälpa till med deras fysträning. Jag hoppas att det blir så, säger han.
Frank Andersson ger intryck av att vara ärlig och öppen. Han försöker aldrig glida undan några frågor och visst finns det även en eftertänksamhet när ämnet så kräver.
Livet efter en framgångsrik idrottskarriär är inte alltid helt lätt. Brottaren Mikael Ljungbergs tragiska självmord gav upphov till många tankar.
Det var en jättetragedi och borde inte ha fått hända. Man borde ha skyddat honom, eftersom det var känt att han mådde dåligt.
Men Frank Andersson tror att varje människa för en kamp för att hitta en mening med livet.
Man får kämpa varje dag. Det gäller att ha en målsättning. Påbörjar man någonting som man tycker är kul blir det drivkraften.
Frank Andersson ser sitt vodkaprojekt som en slags come back.
Det gäller bara att inte springa in i väggen. För det kan vara tungt. Tungt som vatten..., säger han och ler åter igen.

Mer läsning

Annons