Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rum för kunskap invigdes i Kulturmagasinet

/
  • Professor Sverker Sörlin hjälpte ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Margareta Johansson, att markera invigningen av kunskapsrummet genom att klippa det röda bandet.

Kunskapstörstiga har fått ett alldeles eget rum i Kulturmagasinet i Sundsvall.
Här finns tillgång till datorer med särskilda databaser, böcker, kartor, fotografier och arkivhandlingar.

Annons
I går eftermiddag bjöds det på kunskapsäpplen och invigningstal. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Margareta Johansson (s) fick hjälp av professor Sverker Sörlin att klippa bandet och en ståtlig fanfar blåstes.
Tanken är att ny teknik parallellt med beprövade metoder ska göra kulturskatten mer lättillgänglig för allmänheten.
Jag tycker att det är intressant att intresset för historia är så levande i vår tid, sa Margareta Johansson och blickade ut över de samlade åhörarna.
I kunskapsrummet kan den som vill leta uppgifter i olika datoriseradearkiv och två CD skivor finns att låna. Släktregister för Indal, Holm och Liden, Emigrantregister för Sverige, Svensk dödsbok 1947-2003 och Sundsvallsområdets kyrkböcker på internet är några av de 23 listade sökarkiven.
Kunskap ger oss en ny hållning och vi lever i ett kunskapssamhälle. Det verkar som om ni håller på att hamna i den bästa av världar, sa Sverker Sörlin i sitt invigningstal.
Strax efter att fanfaren blåsts färdigt står Kjell Palén och Tore Olsson framför en av datorskärmarna, de tittar och småpratar och tror att det kommer att komma tillbaka till kunskapsrummet.
Här finns mycket handlingar samlade. Jag har släktforskat och är intresserad av järnväg och sjöfart, säger Kjell Palén.
Hans kamrat har liknande intressen, även om sjöfart är det klart dominerande ämnet.
Jag har forskat mycket, men det finns alltid mer. Jag har varit här i Kulturmagasinet tidigare men på det här sättet blir det lite lättare att hitta. Annars har jag letat i gamla handlingar, säger Tore Olsson.

Mer läsning

Annons