Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta stoppar försäljning av luftvapen

/
  • Stefan Forsberg är delägare i vapenaffären Barracuda i Birsta. Han tycker att debatten om vapen lätt går över styr. – Det är fånigt att skylla olika problem på vapnen. Det är användarna det är fel på, säger Stefan Forsberg.

Butikskedjan Rusta stoppar all försäljning av luftvapen, så kallade soft air guns.
– Vi förbisåg riskerna med att de kan förväxlas med riktiga vapen, säger Lisa Pers-Ohlsén, marknadschef på Rusta.

Annons
För någon vecka sedan annonserade Rusta om soft air guns i sina utskick. Erbjudandena väckte reaktioner. Oroliga kunder hörde av sig och påpekade att luftvapnen kan användas i brottsliga sammanhang, till exempel för att hota och skrämma rånoffer.
Eftersom människor är oroliga tar vi bort dem ur vårt sortiment, säger Anders Forsgren, marknadsdirektör på Rusta.
Beslutet att stoppa försäljningen togs nu i veckan men luftvapnen kommer att finnas kvar i butikerna fram till 29 november. En ny kampanj går nämligen ut den 25 november, och den gick inte att stoppa.
Anders Forsgren berättar att Rusta var tveksamma till att köpa in vapnen från första början, fast av helt andra skäl. En soft air gun-kula kan, om den träffar ögonen, allvarligt skada synen på en människa. När Rusta fick tag i bra skyddsglasögon som fick medfölja vapnen, togs beslut om att köpa in dem.
Det var ett felaktigt beslut, konstaterar Anders Forsgren i efterhand.
Rusta kommer nu att förstöra de vapen som återstår den 29 november.
Soft air gun-vapnen tillverkas som kopior av riktiga vapen, exakta till både storlek och utförande. Det som skiljer dem åt är att luftvapnet är lättare och har en trängre mynning.
Du måste i prinicip hålla i ett soft air gun för att kunna avgöra om det är ett riktigt vapen eller inte. På håll kan du inte se någon skillnad, säger Stefan Forsberg, delägare i vapenaffären Barracuda i Birsta.
Vapnen används i vuxenlekar som exempelvis paintball, men det kommer också in föräldrar och köper dem till sina barn.
Vi talar om att det är föräldrarna som har ansvar och att barnen måste bära skyddsglasögon. Vapnen är väldigt populära, vi har folk som frågar efter dem varje dag, säger Stefan Forsberg.
S-O Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, tycker att Rusta gör klokt i att sluta med soft air guns. Han anser att försäljningen av dem bör begränsas. Ett alternativ vore att de bara får säljas hos vapenhandlare.
Då skulle det förhoppningsvis bli bättre kontroll på dem, säger S-O Gustavsson.

Fakta Soft air gun
Soft air gun är ett luftvapen med kulor av plast.
Du måste vara 18 år för att få köpa och hantera ett soft air gun. Om du inte fyllt 18 år krävs vapenlicens.
För att en minderårig ska få skjuta med soft air gun utomhus inom planlagt område krävs tillstånd av polisen.
Utanför planlagt område krävs också polistillstånd, alternativt att skyttet sker under uppsikt av någon som fyllt 20 år. Markägaren måste dessutom ha gett sitt samtycke.

Mer läsning

Annons