Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinkontroll avslöjade knarkhärva

/
  • 18-åringen hade en kundlista i bakfickan när han greps. Den visar förtjänsten på det första partiet, sedan 18-åringen sält knark till sina kompisar på Valborg. En efter en har köparna kallats till förhör och erkänt att de i olika utsräckning köpt och missbrukat ecstasy.
  • Avgörande bevis. Knarket hittades i fickorna på 17-åringen från Bosvedjan 4 maj. Polisen har sedan kunnat spåra det till en 21-åring i Malmö, på nätet känd som

Här är de första bevisen i Sveriges största ecstasyhärva. Två poliser från störningsgruppen fick in en fullträff när de bestämde sig kontrollera två killar utanför Coop Forum i Bydalen. I killarnas fickor fanns ecstasytabletter och en försäljningslista som blev ingången till en riksomfattande knarkutredning som vi ännu inte sett slutet på.

Annons
Polisen Jan Söderlund kan i dag inte förklara vad som fick honom att går fram till just de här killarna.
Men man har jobbat med ungdomar länge och lärt sig att tyda vissa tecken, säger han.
När han och poliskollegan Hans Björner började prata med killarna utanför entrén på baksidan till Coop Forum märkte de snabbt att en av dem uppträdde märkligt.
Han var jättenervös och vi förstod att han hade något att dölja. Det fanns ingen logisk förklaring till hans beteende så vi beslutade att söka igenom deras fickor, säger Jan Söderlund.
Hos den ene upptäcktes tabletter och kompisen hade en kundlista nedstoppad i fickan.
Det var en typisk försäljningslista. Vi tog med båda två till polisstationen.
Det var inledningen till det som sedan kom att bli en ecstasyhärva av kolossalformat. Enligt Jan Söderlund är syftet att dels sätta fast personer som gjort sig skyldiga till grova narkotikabrott, men även att hjälpa brukarna bort från ett liv med droger.
Han berättar att ecstasy är en \"partydrog\" som är vanlig bland ungdomar.
Det kan var svårt för föräldrar att upptäcka att ens barn tar drogen, den luktar ju ingenting. Men det finns vissa saker man ska vara uppmärksam på:
Om ditt barn ändrar sina vanor och/eller umgänge
Om ditt barn börjar komma hem sent på kvällarna
Om ditt barn är tröttare än normalt
Om ditt barn börjar göra av med mer pengar
Fråga vad sonen eller dottern gör när de är ute och ta reda på vilka de är tillsammans med. Det är mitt råd till föräldrar, säger Jan Söderlund.
När han tittar tillbaka på ingripandet mot killarna utanför Coop Forum tycker han att det känns jättebra.
Narkotikaroteln har gjort ett jättejobb, men främst handlar det om en driven förundersökningsledare som bestämde sig för att gå till botten med det här, säger Jan Söderlund.
Han får medhåll från chefen för narkotikaroteln, Sture Wallentin.
Ja, det hade kunnat bli ett ärende i mängden. Men vi fick tydliga direktiv från åklagaren Göran Kvist om hur vi skulle gå vidare. För oss har det inneburit ett helt nytt sätt att arbeta på, säger han.
I nuläget är 70 personer misstänkta i härvan, och ännu är inte utredningen avslutad.
Många polisdistrikt och rikskrim har medverkat i utredningen och samarbetet har varit gott. Alla har varit positiva och snart är det dags att göra en utvärdering. Vi har jobbat som ett lag, men mest handlar det om att det funnits åklagare som orkat hålla i det hela, säger Sture Wallentin.
Utifrån gripandet i Bydalen spårades drogtrafiken först baklänges från Sundsvall till \"Salamander\", som tros vara en 21-årig polisson i Malmö. Därefter kartlades hans bankkonton och postförsändelser, och på så sätt har ett 70-tal personer utspridda över hela landet avslöjats.

Mer läsning

Annons