Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymmaren beskrivs som psykotisk

Mannen som rymde från rättspsyk kommer från Mellansverige, men har bott i Sundsvallstrakten sedan flera år tillbaka. Våren 2004 dömdes han till rättspsykiatrisk vård för bland annat misshandel, narkotikabrott, olaga hot.

Annons
En person som stått mannen nära berättar att hans problem är drogrelaterade och att han ibland drabbas av kraftiga humörsvängningar. Mannen beskrivs som en väldigt manipulativ enstöring.
Jag vet inte om han är farlig för allmänheten i dagsläget, men han har länge lidit av en drogrelaterad psykos. Vissa stunder är han helt klar i huvudet och sedan slår det bara runt, säger personen som vill vara anonym.
I tingsrättens senaste dom mot mannen framgår det att han uppträtt hotfullt vid flera tillfällen och att han ibland burit kniv. Vid två tillfällen misshandlade han sin tidigare flickvän med slag och bett. Kvinnan fick drygt 15 000 kronor i skadestånd för sveda, värk och kränkning.
Läkare har bedömt att 25-åringen led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna och eftersom tillståndet kvarstod behövde han rättspsykiatrisk vård. Innan domen hade han vårdats i flera omgångar med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård.
Även en av mannens medpatienter uppger att 25-åringen lider av en psykos. Dessutom anser han att personalen brustit i omdöme.
Varför ringde de inte till polisen direkt? Och varför hade ingen reflekterat över att han ville iväg?

Mer läsning

Annons