Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska läkare ska lösa krisen i vården

/
  • Intresserad av en import. Bengt Wiklund, personaldirektör vid landstinget Västernorrland, vill diskutera erbjudandet om ryska svensktalande läkare till länets sjukvård.

Nio svensktalande ryska läkare på ett fat. Det erbjudandet får landstinget Västernorrland från ett företag i Sundsvall. Prislappen för att lösa krisen på vårdcentralerna är 225 000 kronor per person.

Annons
Färska uppgifter säger att det saknas 14 distriktsläkare bara vid vårdcentralerna i Medelpad och Härnösand. Nu kan företaget Nåjden behandlingskonsult AB i Sundsvall ha en lösning på läkarbristen.
Vid ett besök i S:t Petersburg fick företaget kontakt med en grupp ryska läkare som är intresserade att arbeta i Sverige.
Nåjden tog initiativ till att utbilda läkarna i svenska och i svensk författningskunskap. Nu kan gruppen ta steget in i svensk sjukvård och företaget säljer in dem med ett brev till samtliga landsting.
Där sägs att ett landsting måste erbjuda läkarna en provanställning under sex månader för att de ska få arbets- och uppehållstillstånd.
Socialstyrelsen prövar deras betyg och intyg från hemlandet och pekar ut var i sjukvården de kan arbeta.
Efter de sex månaderna avgör landstinget om man vill satsa vidare på de ryska läkarna eller om de skickas hem.
De nio ryska läkarna är i åldrarna 31 till 53 år, sju kvinnor och två män.
För sitt erbjudande vill Nåjden ha en första övergångssumma på 100 000 kronor per läkare och en slutlig betalning av 125 000 kronor per person.
Vi gör det här för att vi tror mycket på dem och för att vi vet att det är en stor brist på läkare på vårdcentralerna. Men det är klart att vi vill ha betalt för det vi satsat, säger Björn Osberg vid företaget Nåjden.
Vad gör ni om ingen vill ha de ryska läkarna?
Då gör vi en ordentlig förlust, då har vi gjort en felbedömning, säger Osberg.
Bengt Wiklund, personaldirektör vid landstinget Västernorrland kommer att bjuda in företaget Nåjden för en diskussion om läkarna.
Vi tar ställning till erbjudandet utifrån våra tidigare erfarenheter av utländska läkare. Att Ryssland inte är med i EU är en stötesten, men det är möjligt att de här läkarna är billigare att ta hit än andra, säger han.

Fotnot: Nåjden behandlingskonsult AB arbetar huvudsakligen med familjehemsvård.

Mer läsning

Annons