Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryske hockeymålvakten Vladislav Tretjak bakom barnhemsorganisation

Sedan 1991 har organisationen ordnat sommarhem i Sverige för ryska föräldralösa barn som bor på barnhem.
Grundare var dåvarande generalsekreteraren i Svenska ishockeyförbundet Stig Nilsson tillsammans med målvaktslegendaren Vladislav Tretjak.

Annons
Första året, 1991, var det 97 ryska barn som besökte Sverige under sommaren. I år rör det sig om cirka 500 barn. De kommer från åtta olika barnhem, varav tre ligger i Moskva, och Ekaterinburg är den som är belägen längst österut. Varje barnhem har sin organisation med ordförande, kassör och sekreterare.
Förutom sommarvistelser ordnas även resor för barnen under jul och nyår. Plus arrangemang av resor för sommarföräldrar.
När de var iväg senast fick föräldrarna bo gratis på hotellet så att de i stället kunde skänka saker till barnhemmet. Det blev tv, soffa och gardiner. Sedan kom Tretjak och invigde tv-rummet, berättar Annalena Persson.
Organisationen Tretjaks barnhemsutbyte förmedlar kontakter och sponsras med försäkringar och reserabatter, vilket gör att det inte blir oöverstigliga kostnader för sommarföräldrarna att betala.
Det var när Vladislav Tretjaks berättade för Stig Nilsson att det fanns en miljon barnhemsbarn i landet som tanken föddes att det skulle kunna gå att göra något för dem.
Behovet är stort och fler borde öppna sina hem för barnen. De ger så mycket tillbaka, säger Annalena Persson.

Mer läsning

Annons