Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S bromsar planerna i östra Birsta

Planeringen av det nya östra Birsta måste stoppas tills vidare. Det säger socialdemokraterna i miljönämnden till partikamraterna i stadsbyggnadsnämnden. — Det får inte bli ett område med bara byggnader och asfalt, säger miljönämndens ordförande Anita Bdioui (s).

Annons
Socialdemokraterna är splittrade i frågan om östra Birsta som ST berättat tidigare.
I stadsbyggnadsnämnden driver partiet planerna allt vad de förmår. Det handlar om en kraftig utbyggnad av butikslokaler och parkeringar på åkermarken öster om E4 i höjd med det nuvarande IKEA-området.
Men i miljönämnden är samma partis ledamöter inte alls med på noterna. När de uttalade sig om det första förslaget till detaljplan för området var de starkt kritiska. Trots det ändrades inte förslaget.
Nu har miljönämnden fått nog. På sammanträdet i veckan krävde socialdemokrater och vänsterpartister att detaljplanen skickas tillbaka till stadsbyggnadsnämnden och inte går till beslut i kommunfullmäktige som tänkt.
Politikerna i stadsbyggnadsnämnden får helt enkelt lugna sig, tycker miljönämndens ordförande Anita Bdioui (s).
Det behövs ändringar på en rad punkter. Viktigast är att området måste få grönytor och bättre kollektivtrafik för att minska antalet parkeringsplatser.
Andra krav är en motorvägshållplats, och och en under- eller överfart förbi E4 för gående och cyklister.
Dessutom måste planerarna, enligt miljönämnden, vänta på en utredning av hur handeln och trafiken i regionen påverkas om östra Birsta byggs ut.
Alla partier i miljönämnden ställde sig bakom beslutet i onsdags.
Stadsbyggnadsnämndens ordförande, K Lennart Andersson (s), är inte imponerad.
Kravet på grönytor är svårt att tillgodose eftersom vi har företag som beställt en viss planering av området. Men vi ställer samman alla synpunkter efter den 26 augusti så får vi se, säger han.

Mer läsning

Annons