Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S) största parti i landstingsvalet

/

Socialdemokraterna ser ut att få flest röster som enskilt parti.
Samtidigt utesluter inte Moderaterna ett samarbete med (S) om Sverigedemokraterna blir vågmästare.

Annons

#Kandulova! Klicka här och se vilka löften partierna gav inför valet!

Efter förra valet blev det ett maktskifte i landstinget Västernorrland efter 84 år. Alliansen tog då över tillsammans med Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet.

– Det har varit ett par ganska jobbiga år som oppositionsråd, jag tycker att det har gått åt fel håll, säger Elisabeth Strömqvist (S).

I skrivande stund är siffrorna väldigt osäkra, men det ser ut att kunna bli ett eventuellt byte vid makten i landstinget.

– Vi är absolut beredda att ta ansvar för patienter och människor som bor och lever i Västernorrland, säger Elisabeth Strömqvist (S).

Socialdemokraterna, som man kan anta får flest röster i landstingsvalet som enstaka parti, har ännu varken öppnat eller stängt några dörrar för eventuella samarbeten.

– Det får vi diskutera när alla siffror är klara, men vi säger nej till ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger Elisabeth Strömqvist.

Det ser ut att gå något bättre för Kristdemokraterna och Centerpartiet i landstingsvalet än riket i övrigt.

Feministiskt initiativ, Folkpartiet och Miljöpartiet gick det däremot sämre för, jämfört med riksdagsvalet.

Sverigedemokraterna ökar jämfört med landstingsvalet 2010.

Moderaterna ser ut att backa med flera procentenheter. Om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll utesluter inte Per Wahlberg (M) ett samarbete med Socialdemokraterna.

– Det vore förödande om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Då måste vi andra demokratiska partier samarbeta så bra som möjligt, säger Per Wahlberg (M).

Mer läsning

Annons