Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)-strid på Facebook om akutsjukhus – Sigbjörn Olofsson ger råd

/
  • Rädslan för att tappa akutvården i Sollefteå har fått tidigare landstingsstyrelsens ordförande (S) att öppet angripa nuvarande (S)-ledare.

En intern hätsk debatt om vad sjukhus respektive akutsjukhus innebär pågår inom (S) på Facebook.
Det debatteras också vad som ska debatteras offentligt.

Annons

Stridigheterna står mellan Sollefteå och Sundsvalls sjukhus och anledningen är skrivningen i landstingsplanen, ordet akutsjukhus har försvunnit och ersatts av sjukhus.

Det har fått landstingsstyrelsens tidigare ordförande Ewa Söderberg (S) att reagera.

Nuvarande styrelseordförande Elisabet Strömqvist (S) har bjudit in Ewa Söderberg till samtal. Men det har ännu inte blivit av.

– Vårt budskap är att vi ska ha tre sjukhus med akut omhändertagande, säger Elisabet Strömqvist.

Hon förklarar att formuleringen är fastställd av partidistriktets kongress och det är därför den finns med i landstingsplanen. Vad skillnaden är mellan ett akutsjukhus och ett sjukhus med akut omhändertagande väljer hon att inte precisera utan hänvisar till den kommande länskliniksindelningen som ska stå klar i september.

Länsklinikstrukturen ska avgöra vad som ska opereras var men jour och ambulansverksamhet ska finnas tillgängligt på alla tre sjukhusen utlovar Elisabet Strömqvist.

Ett vasst tonläge finns också på Facebook mellan Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och Ewa Söderberg.

Det finns också krafter som tycker att den här typen av debatter ska föras internt.

– Det är upp till var och en att ha åsikter och skriva, jag tycker absolut att det är okej med en öppen diskussion, säger Elisabet Strömqvist.

I debatten finns ett oväntat inlägg från Sigbjörn Olofsson, den tidigare sjukhusdirektören som fick sparken 2012.

– LVN-alliansen genom Beertema sänkte sjukhusens resultat med cirka 300 miljoner kronor från balans på årsbasis. LVN måste återställa det med skatter och/eller sänkta kostnader.

Nyligen kom revisorerna med en rapport där länskliniksreformen analyseras, den beräknas spara in 160 miljoner kronor på tre år. Men revisorerna skriver: "Pågående arbete med att skapa länskliniker är riskfyllt. Det kommer sannolikt att ta tid att hitta nya arbetsformer samtidigt som det finns risk för missnöje bland personalen."

– Vi behöver förbättra arbetsmiljön, de höga sjukskrivningstalen är kopplade till arbetsmiljön. Och det blir alltid oro vid förändringar, så vi måste analysera riskerna, säger Elisabet Strömqvist.

Läs också: Opinion/Låt inte delarna skymma helheten

Mer läsning

Annons