Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S:t Petersburg lär sig av Sundsvall

Snökyleanläggningen vid Sundsvalls sjukhus väcker intresse både nationellt och internationellt. Storstäderna S:t Petersburg och Stockholm har planer på att följa Sundsvalls exempel.

Annons
Enligt Kjell Skogsberg, doktorand vid Luleå tekniska universitet, kan de två storstäderna komma igång med kylning med hjälp av snö redan om två år.
I Stockholm tippar man varje vinter stora mängder snö i Mälaren och Saltsjön men efter den första maj 2006 är det förbjudet att dumpa snö i vatten.
Och i S:t Petersburg ställer snömassorna till mycket stora problem.
I S:t Petersburg tippar man 25 miljoner kubikmeter snö i floden Neva. Snön sätter sig i tillflöden och det bildas ett lager av grus på botten. Om man bygger en snökyleanläggning slår man två flugor i en smäll, man blir av med snön och kan nyttja kylan till kylning och lagring av matvaror, säger Kjell Skogsberg.
Han tror att även Luleå så småningom vill använda den nya tekniken.
Men det krävs ork och kunnande, säger Kjell Skogsberg.
Det var år 2000 som Sundsvalls sjukhus tog i drift sin snökyleanläggning.
Anläggningen är först i världen i sitt slag. Nordamerika och Japan har kommit längst. I Japan har man ett 100-tal anläggningar men metoden att täcka med flis är Sundsvall ensam om, säger Kjell Skogsberg.
Anläggningen vid Sundsvalls sjukhus har haft vissa tekniska svagheter, bland annat ojämn smältning. En del av dem har lösts. Resten ska byggas bort i samband med en ombyggnad som startar i sommar. Ombyggnaden kostar drygt sju miljoner kronor, varav hälften är bidrag från Naturvårdsverket.
Enligt tidningen Ny Teknik är kylan från snöhögen fortfarande tio öre dyrare per kilowattimme än konventionell kyla. Efter ombyggnaden tror Kjell Skogsberg att anläggningen kan leverera kyla till konkurrenskraftiga priser.
Snöbrist behöver inte heller bli något problem. Enligt Kjell Skogsberg lönar det sig att tillverka snö med snökanon till anläggningen eftersom elåtgången vid snötillverkning är så liten.
Det är Kjell Skogsberg som håller i den vetenskapliga utvärderingen av projektet i Sundsvall.
Var det dumt att vara först med en anläggning som haft tekniska problem och är inte ekonomiskt lönsam?
Nej, det var ju jättebra att någon vågade testa. Det är helt och hållet tack vare olika parter i Sundsvall som den här anläggningen finns, säger Kjell Skogsberg.
Innan dröjer innan den verkliga boomen slår till.
Det krävs att det byggs ett par anläggningar till. Det tar alltid tid innan ny teknik slår genom, säger Kjell Skogsberg.

Mer läsning

Annons